nieuws

Kantoorhuren Londen slechts licht gedaald

Financieel

Vandaag begint de Mipim, de grootste vastgoedbeurs van Europa. De Britten zijn in verband met de brexit met een grote delegatie van de partij in Cannes. Volgens onderzoek van M&G Real Estate zijn de Londense kantoorhuren slechts een fractie gedaald.

Kantoorhuren Londen slechts licht gedaald

Huurprijzen van kantoorruimte in het centrum van Londen zijn slechts licht gedaald. Dit blijkt uit het onderzoek van de vermogensbeheerder. Europese beleggers kochten ondanks de brexit perikelen nog veel kantoren in de Britse hoofdstad aan.

De komende een tot twee jaar kan de kantoorsector in de binnenstad van Londen last krijgen van aanbieders van flexplekken in de omgeving. In die omgeving van de hoofdstad worden ook veel oude kantoorpanden omgetoverd in woonruimte. Dit kan een gunstige invloed hebben op de huurgroei daar, menen de marktvorsers van M&G.

De logistieke gebruikersmarkt vertoont geen tekenen van vertraging en de vraag naar logistieke en distributiecentra houdt aan. Winkeliers die het aantal fysieke locaties verminderen, investeren wel in distributiecentra. Het speculatief ontwikkelen en bouwen van grote distributiecentra heeft een vlucht genomen, echter deze panden voldoen niet aan de vraag naar kleinere bedrijfsunits in Londen en het zuidoosten van Engeland. Daardoor neemt de mismatch tussen vraag en aanbod verder toe.

M&G stelt dat sommige segmenten van de retailsector geconfronteerd worden met een zwakkere vraag, maar andere segmenten weten zich goed door deze turbulente tijden heen te slaan. De leegstand van winkelpanden op A-locaties is te verwaarlozen omdat er een blijvende vraag is naar kwaliteit.

Meer risico nemen

De onzekerheid rondom brexit heeft de huren van vrijesectorwoningen in het centrum van London gedrukt. De rest van London heeft daar minder last van. Huurgroei is vooral waarneembaar in die steden die minder gevoelig zijn voor de Brexit-gevolgen.

Dankzij de defensieve langetermijneigenschappen wint het beleggen in studentenhuisvesting, hotels en en zorgcentra aan populariteit. De disbalans tussen vraag en aanbod biedt voor studentenhuisvesting sterkte huurgroeikansen en demografische ontwikkelingen jagen de vraag naar meer en betere gezondheidszorg aan.

Marc Reijnen, hoofd European Asset Management van M&G Real Estate: ‘Ondanks dat de Britse vastgoedmarkt te kampen heeft van de conjunctuurvertraging, blijkt uit de hoeveelheid investeringen dat beleggers zich weinig aantrekken van de politieke en economische onrust. Zij beschouwen het VK nog steeds als een aantrekkelijke markt waar de langetermijnfundementals goed zijn. Zoals in elke periode van onzekerheid bestaan er altijd kansen voor diegenen die er een langetermijnvisie op na houden en bereid zijn meer risico te nemen.’

Reageer op dit artikel