nieuws

DNB: ‘Te hoge taxatie ondermijnt LTV-limiet’

Financieel

Met gemiddeld 5,3 procent te hoge woningwaarderingen ondermijnen taxateurs de effectiviteit van de LTV-limiet. Ook dragen ze bij aan de oververhitting van de markt.

DNB: ‘Te hoge taxatie ondermijnt LTV-limiet’
Kleurrijke woningen aan het water

Dat concludeert de Nederlandsche Bank (DNB) op basis van 200.000 woningtaxaties uit de periode 2012-2017. De resultaten duiden volgens onderzoekers Remco van der Molen en Rob Nijskens op systematische overwaardering bij woningtaxaties,  De toezichthouder pleit al langer voor maatregelen om de kwaliteit te verbeteren en de onafhankelijkheid te waarborgen.

In slechts ruim 5 procent van de gevallen lag de taxatiewaarden lager dan de koopsom. Bijna zestig procent van de taxaties lag boven de koopsom en een derde precies erop. Een taxatie op de koopsom duidt erop dat die prijs als basis fungeerde, stelt DNB. En dat werkt volgens de toezichthouder oververhitting in de hand. ‘Het maakt dan namelijk niet uit wat woningkopers bieden, want zij kunnen op basis van de taxatiewaarde toch het hele aankoopbedrag lenen.’

Rob Nijskens (DNB): ‘Reken jezelf niet rijk’

Rob Nijskens (DNB): ‘Reken jezelf niet rijk’

Ook ondermijnt de systematische overwaardering de effectiviteit van de limiet voor de LTV, de verhouding tussen lening en koopsom. Door de overwaardering kunnen huishoudens te veel lenen en onderschatten financiële instellingen de kredietrisico’s van hun hypothecaire leningen. Ongeveer veertien procent van de leningen waar de onderzochte taxaties aan te pas kwamen, zou niet hebben voldaan aan die limiet voor de LTV. Het gemiddelde verschil tussen taxatie en koopsom lag in deze gevallen op 21.395 euro. Voor starters was dat zelfs achttien procent met een gemiddeld verschil van 16.813 euro.

Per gemeente loopt het aandeel te hoge waarderingen uiteen van 46 procent in Amsterdam tot 72 procent in Spijkenisse. De positieve verschillen zijn in Assen het laagst met 4,4 procent en in Leylstad het hoogst met 7,2 procent.

Reageer op dit artikel