nieuws

DNB: modeltaxaties commercieel vastgoed in kinderschoenen

Financieel

Het is nog te vroeg voor toepassing van modeltaxaties in het commercieel vastgoed, omdat de methode daarvoor nog in de kinderschoenen staat.

DNB: modeltaxaties commercieel vastgoed in kinderschoenen

Dat zegt een woordvoerder van de Nederlandsche Bank, gevraagd of de toezichthouder het gebruik van automatische taxaties wil bevorderen in het commercieel vastgoed. Voor woningen bekijkt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties of modelmatige waardebepaling een alternatief is voor het fysieke taxatierapport.

‘Er wordt inderdaad gewerkt aan een richtlijn voor modeltaxaties voor woningen. Inderdaad is inmiddels duidelijk dat bepaalde categorieën woningen op een goede manier kunnen worden getaxeerd met een model. Het gaat hier vooral om courante, relatief homogene woningen’, zegt de woordvoerder.

‘Commercieel vastgoed is echter zeer heterogeen, en het aantal transacties is een stuk lager dan bij woningen. Er zijn dus veel minder gegevens om een model op te baseren. Het is dan ook veel ingewikkelder om een goed model voor de waardering van commercieel vastgoed op te zetten, en deze ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen.’

Met gemiddeld 5,3 procent te hoge woningwaarderingen ondermijnen taxateurs de effectiviteit van de LTV-limiet. Ook dragen ze bij aan de oververhitting van de markt, zo constateert de Nederlandsche Bank na onderzoek.

Voor verbetering van de kwaliteit van taxaties van commercieel vastgoed sturen de Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten aan op wetgeving.

Reageer op dit artikel