nieuws

Amsterdam wil af van topplek als minst betaalbare stad ter wereld

Financieel

Amsterdam wil zo snel mogelijk af van de twijfelachtige eer de minst betaalbare stad ter wereld te zijn. Dat zei Lex Brans van de Metropoolregio Amsterdam in een forumdiscussie over stedelijke vernieuwing tijdens de vastgoedbeurs Mipim in Cannes.

Amsterdam wil af van topplek als minst betaalbare stad ter wereld

Brans is verantwoordelijk voor het aanjagen van de woningbouw in de Metropoolregio Amsterdam. In een eind januari gepubliceerd onderzoek van internationaal vastgoedadviseur Knight Frank prijkt Amsterdam als minst betaalbare stad wereldwijd bovenaan. De afgelopen vijf jaar werd wonen in Amsterdam 63,6 procent duurder, terwijl het inkomen slechts met 4,4 procent toenam.

Daarmee passeerde de stad metropolen als New York, Parijs, Brussel en Dubai. Het gaat niet om de absolute prijs die iemand betaalt om ergens te wonen, maar om het deel van het salaris dat een inwoner kwijt is aan huur en extreme stijgingen in woonlasten. Overigens is het zo dat ook in andere wereldsteden de verhouding tussen de stijging van woonlasten en de stijging van salarissen erg scheef is.

Brans noemde een reeks maatregelen om de bouw van betaalbare woningen vlot te trekken en ongewenste ontwikkelingen te beteugelen zoals het aanpakken van Airbnb. Volgens hem niet zonder succes. Doelstelling is tot en met 2023 honderdduizend nieuwe woningen te bouwen in de acht steden van de Metropoolregio Amsterdam met meer dan tachtigduizend inwoners. Daarvan zit een groot deel in het sociale en middeldure segment. Vorig jaar zijn achttienduizend woningen gerealiseerd. ‘Een mooi begin.’ Tot grote hilariteit van zijn Britse gehoor, de forumdiscussie was georganiseerd door de regio Leeds, grapte de Director Metropolitan Region Amsterdam: ‘We hebben ook nog te maken met twintig miljoen toeristen die jaarlijks Amsterdam bezoeken, terwijl heel Nederland slechts zeventien miljoen inwoners telt. Gelukkig hebben we ook nog dertig miljoen varkens en koeien in ons land, zodat we toch nog in de meerderheid zijn.’

Reageer op dit artikel