nieuws

ABN Amro ‘voorzichtig optimistisch’ over winkelvastgoedfondsen

Financieel

ABN Amro-analist Niko Levikari ziet veel koerspotentieel voor de Nederlandse beursgenoteerde winkelvastgoedfondsen Eurocommercial en Wereldhave. ‘Ik ben voorzichtig optimistisch over beursgenoteerd winkelvastgoed’

ABN Amro ‘voorzichtig optimistisch’ over winkelvastgoedfondsen

‘De grote discounts van meer dan 30 procent waarop de Nederlandse retailfondsen zijn niet gerechtvaardigd’, benadrukt ABN Amro vastgoed-analist Niko Levikari. ‘Is het werkelijk redelijk uit te gaan van een totale retail apocalyps zoals dergelijke discounts suggereren? Want ik geloof niet dat de taxateurs zich zo zouden kunnen vergissen. Het zijn vooral de beleggers die doorschieten in hun negatieve sentiment ten opzichte van beursgenoteerd winkelvastgoed. Zij menen kennelijk dat zelfs de beste winkelcentra straks niet meer in staat zijn bezoekers te trekken en goede ketens aan zich te binden.’

De retailsector wordt inderdaad al langere tijd geplaagd door faillissementen en herstructureringen van veel winkelketens, erkent Levikari. ‘Maar e-commerce betekent niet het einde van de winkel of het winkelcentrum, en al helemaal niet voor de dominante centra op goede locaties in  welvarende verzorgingsgebieden zoals bijvoorbeeld Eurocommercial die heeft. Ik ben zelf voorzichtig optimistisch over beursgenoteerd winkelvastgoed.’

Tegendraads

De ABN-Amro-analist, die sterk uitgaat van een ‘bottom-up’ benadering in zijn analyses, is zich bewust dat hij een redelijk tegendraads standpunt inneemt onder zijn vakbroeders als het gaat om de perspectieven van winkelvastgoedfondsen. Recent verlaagde J.P. Morgan zelfs zijn aanbeveling op mondiaal winkelbelegger Unibail-Rodamco-Westfield (URW), ooit de lieveling van iedere beursanalist, van ‘kopen’ naar ‘houden’ met als prijsdoel 158 euro. Dit nadat J.P. Morgan het advies op alle Europese beursgenoteerde winkelvastgoedfondsen begin dit jaar al neerwaarts had bijgesteld, toen nog met uitzondering van URW. ING verlaagde vorige maand zijn advies op URW eveneens van ‘kopen’ naar ‘houden. Analisten van ING verwachten in de toekomst een lagere vergelijkbare groei van de huuropbrengsten, mede door zwakte in de detailhandel.

Levikari vertelt dat hij ‘helaas’ nog geen concrete aanbeveling kan geven op URW. ‘Alle vastgoedfondsen die we volgen worden opnieuw geanalyseerd’, licht hij toe. ‘Sommigen zijn al gedaan. Met andere fondsen zijn we nog bezig.’

Reageer op dit artikel