nieuws

Wordt Airbnb een concurrent van vastgoedmakelaars? (2)

Financieel

Wordt Airbnb een concurrent van vastgoedmakelaars? (2)
Patrick Kremer

Airbnb kocht onlangs het Deense platform voor het verhuren van vergaderruimten Gaest.com. Is dit een eerste stap in het overbodig maken van makelaars? Zeker, zegt Patrick Kremer van de verhuurplatformen Booking2work.com en Parkpnp.

‘Mijn eerste reactie toen ik het bericht las was ‘dit is positief voor de sector”, zegt directeur van de boekingplatformen Booking2work.com en Parkpnp.com. Met de eerste startup, die hij zelf opzette, richt Kremer zich op het samenbrengen van vragers en aanbieders van flexibele kantoorruimte. Zijn tweede bedrijf verhuurt ongebruikte parkeerplaatsen van zakelijke en particuliere eigenaren. ‘Bij  beide bedrijven noemen wij onszelf ‘de Airbnb van …’. Dat geeft al aan dat concurrentie van die kant niet kon uitblijven. Wel jammer dat ze nu Gaest.com kopen. Ik had eerder contact met Airbnb moeten opnemen. Nee, niet om een exit te maken – daarvoor is het een te mooi model.’

Dit is een geweldig verdienmodel voor makelaars, als alternatief voor het traditionele klant binnenhalen, bezichtigen en huurcontract opstellen. Mensen willen tegenwoordig vanavond iets boeken, om er morgen te kunnen zitten. Vaak is dat ook veel duurzamer. Nu zoeken zij huurders voor kale ruimten die leegstaan. Daar kunnen zij een courtage van tien procent mee maken. Als zij zich zouden aansluiten bij Bookings2work.com kunnen zij die commissie verdubbelen, zonder extra werk. Op kleine huurtransacties kun je eigenlijk geen mensen meer zetten, dan houd je van de magere commissie niets over, of leg je er zelfs op toe. Wij doen alles digitaal, tot en met de refund als een boeking wordt geannuleerd. Tachtig procent van alle flexaanbieders met onder andere WeWork en Regus staan op ons platform.’

Amsterdamse keukentafel

In Nederland is het huren van bijzondere vergaderplekken in opkomst, weet Kremer. ‘In Amsterdam heb je Spot Meeting Rooms van Charlotte van ‘t Wout die aanvankelijk haar huis aan de gracht openstelde voor vergaderaars. Inmiddels heeft zij al drie panden. Zij komt binnenkort ook live te staan op ons platform. Een mooie grote keukentafel in Amsterdam is al snel zo’n 50 tot 100 per uur waard. Wij hebben ook een kleine Amsterdamse lunchroom met een vergaderzaal er achter en in Delft een horlogewinkel met vergaderzaal er boven. Die staat een groot deel van de tijd leeg en vergaderaars zijn ook horlogekopers. Mijn caravan met wifi van waaruit ik de bouw van mijn huis heb begeleid, staat nu niks te doen. Die kan ik verhuren als mooie buitenwerkplek.’

Reageer op dit artikel