nieuws

Winkelmalaise drukt Wereldhave in rode cijfers

Financieel

De malaise op de beleggingsmarkt heeft Wereldhave in de rode cijfers gedrukt. Het nettoresultaat daalde van 84,3 miljoen euro in 2017 naar -55,6 miljoen euro in 2018.

Winkelmalaise drukt Wereldhave in rode cijfers

Dat blijkt uit de jaarcijfers die Wereldhave 8 februari publiceerde. De beursgenoteerde vastgoedbelegger schrijft de winstval toe aan de afgenomen trek van beleggers in winkelcentra.

Het indirecte resultaat uit waardeveranderingen bedroeg in 2018 -202,3 miljoen euro, waarvan -100,7 miljoen euro in Finland. Wereldhave nam tegen een flinke discount afscheid van winkelcentrum Itis. Het enige Finse bezit van de Nederlandse vastgoedbelegger ging weg voor 516 miljoen euro en dat was 8,5 procent onder de boekwaarde.

Ook in andere landen had Wereldhave tegenwind op de beleggingsmarkt. De onderneming boekte afwaarderingen van 33,8 miljoen euro in Frankrijk en 59,4 miljoen euro in Nederland. In Frankrijk kwam dat door lagere huurinkomsten, in Nederland daalden huren en stegen de rendementen op winkelvastgoed. In België bleven de afwaardering beperkt tot 1,3 miljoen euro.

Op de gebruikersmarkt verging het Wereldhave wat beter. De daling van het directe resultaat met 2,3 procent naar 146,7 miljoen euro is grotendeels het gevolg van verkopen. De lagere huurinkomsten in Frankrijk kon Wereldhave compenseren met aanvullende inkomsten uit ontwikkelprojecten die in exploitatie gingen.

Ceo Dirk Anbeek kondigde half januari zijn vertrek aan. Herman van Everdingen neemt de taken van Anbeek op 1 april 2019 over.

Reageer op dit artikel