nieuws

Vliegende start beursgenoteerd vastgoed

Financieel

De GPR 250 Index begon het kalenderjaar erg positief met een stijging van 10,3 procent in januari 2018. Ook op continentaal niveau was het een en al hosanna en varieerden de winsten van 7,3 procent voor Azië tot 19,0 procent voor Afrika.

Vliegende start beursgenoteerd vastgoed
Jeroen Vreeker, hoofd van het GPR Index Team.

Zelfs op nationaal niveau was er geen negatieve uitzondering; waarbij de landenindices van Mexico (23,9 procent), Zuid-Afrika (19,0 procent) en Brazilië (6,1 procent) de eerste drie plekken voor hun rekening namen. Alle genoemde performances luiden in euro.

Fusie  Omega Healthcare Investors – MedEquities Realty Trust

De Amerikaanse beursgenoteerde vastgoedaandelen zijn het kalenderjaar prima gestart, getuige de 11,3 procent winst welke werd behaald. Louter winsten met rendementen variërend van 11,1 procent voor de Verenigde Staten tot 23,9 procent voor Mexico (Fibra Uno Administracio SA).

Omega Healthcare Investors Inc. heeft een definitieve fusieovereenkomst getekend waardoor het alle uitstaande aandelen van MedEquities Realty Trust Inc. zal verwerven via een aandelenruil. De transactie wordt uitgevoerd met MedEquities Realty Trust Inc. aandeelhouders die in een vaste ruilverhouding 0,235 Omega Healthcare Investors Inc. aandelen en USD 2,00 in contanten zullen ontvangen voor elk (1) gehouden MedEquities Realty Trust Inc. aandeel. De fusie wordt naar verwachting in de eerste helft van 2019 afgerond, in afwachting van de voldoening van de gebruikelijke afsluitende voorwaarden, inclusief de goedkeuring van de aandeelhouders van MedEquities Realty Trust Inc.

Sociedades de Investimento e Gestão Imobiliária

De GPR 250 Europe Index eindigde in januari 2019 10,6 procent hoger. Daarmee was een herstel te zien na een negatief beursjaar 2018. In alle grote landen louter positieve getallen in de eerste maand van het jaar met na koploper Nederland  (15,6 procent), het Verenigd Koninkrijk (12,8 procent), Frankrijk (10,7 procent) en Oostenrijk (10,5 procent) als beste presteerders. Verdere rendementen voor de individuele Europese landenindices in januari 2019 waren als volgt: Duitsland (9,4 procent); Spanje (9,1 procent); Zweden (7,1 procent); België (6,5 procent); en Zwitserland (4,6 procent).

De Portugese overheid heeft Decreto-Lei (decreet) nummer 19/2019 gepubliceerd, effectief 28 januari 2019, waarin het Sociedades de Investimento e Gestão Imobiliária (SIGI)-regime wordt goedgekeurd, een nieuw vehikel om investeringen te bevorderen en de vastgoedmarkt te stimuleren, en dan met name de verhuurmarkt. Beloofd sinds 2015 markeren de SIGI’s de toetreding van Portugal tot de internationale markt van REITs, welke naar verwachting de diversificatie van de financiering voor de ondernemingen mogelijk zal maken en directe buitenlandse investeringen zal aantrekken. SIGI’s moeten evenwel op de effectenbeurs genoteerd zijn.

CapitaLand Ltd. bouwt aan imperium

Afrika (19,0 procent), Azië (7,3 procent) en Oceanië (9,3 procent) beëindigden januari 2019 allen hoger. De best presterende Aziatische aandelen van de maand bevonden zich in China (Soho China Limited; 12,9 procent), gevolgd door Singapore (10,4 procent), Hong Kong (10,0 procent) en Japan (5,7 procent).

CapitaLand Ltd. wil alle aandelen van zowel Ascendas Pte Ltd. als Singbridge Pte. Ltd. verwerven van (de Ascendas-Singbridge Pte. Ltd. dochteronderneming) Temasek Holdings (Pte.) Ltd. voor bijna SGD 6,04 miljard. De dochtermaatschappijen zijn de houdstermaatschappijen van de Ascendas-Singbridge Group, die belangen heeft in drie aan de Singaporese effectenbeurs genoteerde entiteiten (Ascendas Hospitality Trust, Ascendas India Trust en Ascendas REIT). Uiteindelijk zal een entiteit ontstaan met activa in meer dan 180 steden in 32 landen en verspreid over een veelheid aan sectoren.

Jeroen Vreeker, Index Analyst Global Property Research, doet maandelijks verslag in Vastgoedmarkt over de ontwikkelingen in beursgenoteerd vastgoed.

Reageer op dit artikel