nieuws

VDL NedCar krijgt de ruimte om uit te breiden

Financieel

 VDL NedCar in Born krijgt mogelijkheden voor een uitbreiding van de autofabriek. De provincie Limburg laat dinsdag weten gronden rond de fabriek aan VDL NedCar te verkopen.

VDL NedCar krijgt de ruimte om uit te breiden

Daardoor kan VDL Nedcar op termijn doorgroeien. Over de kosten worden geen mededelingen gedaan. Het zou om 38 hectare gaan.

Deze 38 hectare komen volgens Het Financieele Dagblad boven op de 25 hectare die VDL in 2015 kocht met het oog op toekomstige uitbreidingen. De bestaande fabriek beslaat 90 hectare. Het bedrijf zou een klein jaar geleden  een order van een tweede opdrachtgever hebben afgewezen vanwege capaciteitsproblemen. Nu heeft de fabriek een capaciteit van maximaal 240.000 auto’s, met de uitbreiding zou dat opgekrikt kunnen worden naar 400.000 auto’s.

De eerder geplande aanleg van een spoorweg naar de fabriek is afgeblazen, want niet rendabel. Dit tot opluchting van omwonenden, werd dinsdag duidelijk.

De provincie en VDL Nedcar hebben een principeakkoord gesloten over de verkoop van de gronden. Wel moeten wegen rond de fabriek bij uitbreiding worden aangepast. Dat gebeurt pas als de fabriek daadwerkelijk gaat groeien. Op 10 april worden bewoners van het nabijgelegen Holtum en Nieuwstadt bijgepraat over de plannen van provincie en bedrijf.

Meerdere opdrachtgevers

VDL hoopt door de nieuwe uitbreidingsmogelijkheid meerdere opdrachtgevers te trekken. Nu worden uitsluitend auto’s van BMW (Mini’s) in de fabriek gemaakt, maar VDL wil meer opdrachtgevers naar de assemblagefabriek in Born halen.

De uitbreidingsplannen lijken een vlucht naar voren. De productie loopt momenteel juist terug, dit jaar lopen zo’n 30.000 tot 40.000 auto’s minder auto’s van de band. BMW worstelt met overcapaciteit. Bovendien zijn de modellen Mini’s en BMW X1 die in de autofabriek van VDL worden gebouwd, in 2022 en 2023 aan het einde van hun levenscyclus. In de loop van dit jaar moet duidelijk worden wat BMW voor de jaren daarna voor VDL Nedcar in petto heeft, stelde VDL-topman Willem van der Leegte in het Eindhovens Dagblad. VDL Nedcar  bouwde zijn personeelsbestand al af met 1.000 tot zo’n 6000 medewerkers.

Reageer op dit artikel