nieuws

Toerist vindt nog wel een plekje in hotspot Rotterdam

Financieel

Toerist vindt nog wel een plekje in hotspot Rotterdam

De aanbevelingen op internationale travelfora als Lonely Planet hebben hun uitwerking niet gemist. De groei van het toerisme in Rotterdam blijft aanhouden. Tot een tekort aan vierkante meters hotel leidt het volgens Rotterdam-Partners nog niet, al kan het aanbod nog wel wat diverser.

De Maasstad verwelkomde vorig jaar 1,3 miljoen hotelgasten, een groei van vijftien procent ten opzichte van 2017. Rotterdam trok ook meer hotelgasten uit eigen land: een plus van vijftien procent in 2018. In totaal zijn Nederlanders goed voor meer dan de helft (53 procent) van het aantal hotelgasten, op afstand gevolgd door toeristen uit Duitsland (acht procent) en België (zes procent). Het totaal aantal hotelovernachtingen kwam in 2018 uit op ruim 2,1 miljoen, een stijging van zeventien procent ten opzichte van het jaar ervoor. Bijna de helft van het aantal hotelovernachtingen komt op het conto van de zakelijke reiziger, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Kamerbezetting hotels

Ondanks de groei in het aantal overnachtingen vindt de reiziger nog wel een plekje in het areaal Rotterdamse vierkante meters hotel. Verwijzend naar de discussie toerismegroei versus leefbaarheid zegt Jannelieke Aalstein, adjunct-directeur Rotterdam Partners:“Rotterdam kan die groei nu zeker nog aan, de gemiddelde kamerbezetting van de hotels laat dat ook zien. Het is richting de toekomst wel de uitdaging om binnen de wereldwijde groei van toerisme gericht en goed te bepalen welk type toerist we willen verleiden naar Rotterdam te komen.

Verbeteren diversiteit

Volgens Karin van den Berg, general manager bij Hilton Rotterdam en voorzitter van belangenvereniging Hotel Combinatie Rotterdam ligt de gemiddelde bezettingsgraad in de Rotterdamse hotels op ongeveer zeventig procent. ‘Het gaat erom het aanbod naar die momenten toe te brengen dat de stad die capaciteit nodig heeft, met name rondom congressen en stadsevenementen.’

Deels wordt die capaciteit volgens haar kwantitatief ingevuld met nieuwbouw. Ze wijst onder meer op het nieuwe hotel dat bij Ahoy gaat verrijzen en wat plaats moet bieden aan 250 bedden. Ook kwalitatief valt er nog wel een slag te maken. ‘De diversiteit valt nog wel te verbeteren, al spelen recente toevoegingen als The James en Cityhub daar wel op in. Veel van de ontwikkelingen dateren echter al van voor het toetsingskader dat de gemeente nu hanteert voor hotels. We moeten zien hoe zich dat in de loop van de tijd gaat ontwikkelen.’

Reageer op dit artikel