nieuws

Reecox: Vastgoedconjunctuur in vierde kwartaal 2018 gedaald

Financieel

Reecox: Vastgoedconjunctuur in vierde kwartaal 2018 gedaald

Ook in het vierde kwartaal van 2018 daalde de vastgoedconjunctuur in Nederland. De Deutsche Hypo Real Estate Economy Index (Reecox) stond aan het einde van het jaar op 191,3 punten, vier procent lager dan de waarde in het voorgaande kwartaal.

Over heel 2018 was er een bovengemiddelde daling van 7,6 procent. De Deutsche Hypo Euroscore, een samenvatting van alle vastgoedconjunctuurwaarden, daalde in 2018 met 6,3 procent naar 233,9 punten.

Hoofd Wouter de Bever van de Deutsche Hypo-vestiging in Amsterdam wijt de daling aan het gebrek aan kwalitatief goed vastgoed. ‘Dat laat het rendement verder smelten. Met de huidige lage rente zijn er voor investeerders simpelweg geen alternatieven ten opzichte van vastgoedinvesteringen. Een transactievolume van zo’n twintig miljard in 2018 getuigt van een verder goed functionerende Nederlandse vastgoedmarkt.’

De Reecox laat elk kwartaal de ontwikkeling zien van de vastgoedconjunctuur in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Spanje en Nederland. De berekening voor elk van de zes landen wordt gemaakt aan de hand van vijf variabelen. In Nederland zijn dit AEX 25, FTSE Epra/Nareit Netherlands, de Economic Sentiment Indicator van de Europese Commissie voor Nederland, de basisrentevoet conform ECB-basisrente en de rentevoet voor de tienjarige Nederlandse staatsleningen.

Vastgoedbeursindex daalt met éénvijfde

Voor de recente ontwikkeling is vooral de vastgoedbeursindex FTSE Epra/Nareit Netherlands verantwoordelijk, die in vergelijking met het voorgaande kwartaal met maar liefst 20,1 procent daalde. En ook het veranderingspercentage van de Nederlandse beursindex AEX 25 was met dubbele cijfers negatief (-11,2 procent). Daarentegen daalde het zakelijk klimaat in het vierde kwartaal met slechts 1,4 procent.

Voorzichtig optimistisch

‘Over de vooruitzichten blijf ik voorzichtig optimistisch. De Nederlandse vastgoedmarkt is nog steeds intact. Vooral de asset classes residentieel-, logistiek- en kantoorvastgoed zijn bij binnen- en buitenlandse investeerders nog steeds buitengewoon gewild. Het is ook absoluut positief, dat de werkloosheid in Nederland nog nooit zo laag was’, stelt de Bever.

Reageer op dit artikel