nieuws

J.P. Morgan verlaagt advies op Unibail-Rodamco-Westfield

Financieel

J.P. Morgan heeft zijn aanbeveling op mondiaal winkelbelegger Unibail-Rodamco-Westfield verlaagd van ‘kopen’naar ‘houden’ met een prijsdoel van 158 euro.

J.P. Morgan verlaagt advies op Unibail-Rodamco-Westfield

Directe aanleiding voor de bijstelling vormen  de vorige week gepubliceerde jaarcijfers en  de verwachting dat  de  inkomsten van het fusiebedrijf zullen krimpen met 7 tot 9 procent dit jaar. Het fonds wil  nu nog 4 miljard euro aan bezittingen verkopen om de balanspositie te verbeteren, en dat zal ten kosten gaan van de inkomsten. J. Morgan verwacht dat dit jaar  voor 2 miljard euro wordt verkocht. Ook voor de middellange termijn zijn de vooruitzichten niet gunstig, meent J. P. Morgan. De Amerikaanse bank voorziet bovendien de komende vijf  jaar afwaarderingen op de portefeuille tot 9,5 procent. Na 2021 zullen de waardes zich weer in positieve richting begeven.

Niettemin blijven vastgoedanalist Tim Leckie en zijn team van mening dat Unibail-Rodamco -Westfield  (URW) de juiste koers vaart door zich te concentreren op het allerhoogste segment van de winkelcentrumbeleggingsmarkt. ‘Op de lange termijn zal URW waarschijnlijk tot de winnaars behoren’, stelt de bank. De algehele vooruitzichten van de retailmarkt en de URW-cijfers zijn echter dusdanig slecht  dat de bank er niet aan ontkomt om ook het  advies op URW  neerwaarts bij te stellen. Begin dit jaar verlaagde de bank het advies op alle Europese beursgenoteerde winkelvastgoedfondsen , met uitzondering van de rating op URW.

ING verlaagde vorige week  zijn advies op URW ook van buy naar hold. met een koersdoel van 148 euro. Analisten van de bank verwachten in de toekomst een lagere vergelijkbare groei van de huuropbrengsten, mede door zwakte in de detailhandel.

Verschillende marktvorsers vinden dat het fusiebedrijf een te grote schuldenlast op zich heeft genomen voor de overname van Westfield vorig jaar. Daardoor  moet het bedrijf  zes miljard euro aan bezittingen afstoten, het dubbele van wat aanvankelijk het plan was. Daarvan is inmiddels twee miljard aan verkopen gerealiseerd. Mede hierdoor verwatert het aandeel URW, stellen de analisten. De voordelen die URW behaalt uit zijn grotere portfolio na de overname van Westfield, zijn pas op de langere termijn voelbaar.

Volgens Dick Boer, hoofd van het vastgoedteam van Kempen Corporate Finance, destijds betrokken bij de overname, is het aandeel veel te hard afgestraft voor de inlijving van Westfield. Hij vindt de overname nog steeds een goede zet, zo verkondigde hij begin deze maand tegen Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel