nieuws

‘Huizenprijzen klimmen steeds moeizamer’

Financieel

‘De stijging van de huizenprijzen in Nederland zal dit jaar minder uitbundig zijn dan in de afgelopen jaren. Ook de woningverkopen zakken waarschijnlijk verder, aldus economen van Rabobank in een nieuw rapport over de woningmarkt.

‘Huizenprijzen klimmen steeds moeizamer’

Vorig jaar werd een gemiddelde woning nog 9 procent duurder. Maar voor dit jaar voorspelt Rabobank een toename van de prijzen met 6 procent. In 2020 zal dat nog minder zijn, met 4 procent. Het aantal woningverkopen loopt sneller terug dan de economen eerder voorspelden. Zij schatten nu dat er dit jaar 205.000 woningen van eigenaar wisselen. Volgend jaar zal dat aantal nog verder zakken naar 195.000 huizen.

Stijgende prijzen, dalende verkopen. Dat was in een notendop de Nederlandse woningmarkt in 2018. Naar verwachting zal 2019 zich ook op deze manier laten samenvatten. De inschatting is dat de verkopen dit jaar namelijk verder wegzakken tot zo’n 205.000. In 2020 zal dit verder dalen tot zo’n 195.000 woningen. De huizenprijzen stijgen in 2019 met 6,0 procent. Dat is minder uitbundig dan in de afgelopen twee jaar, maar voor een gemiddeld huis in Nederland moet aan het einde van dit jaar naar verwachting dus alsnog zo’n 17.000 euro meer worden betaald. In 2020 zal de prijsstijging verder afvlakken naar 4,0 procent.

Vertrouwen

Het vertrouwen van Nederlanders in de huizenmarkt staat momenteel onder druk. Niet verrassend vindt Rabobankeconoom Nic Vrieselaar. ‘Door de sterke prijsstijgingen wordt een eigen huis voor steeds meer Nederlanders onbereikbaar. We verwachten dat dit als eerste een impact kan hebben op het aantal overbiedingen, maar vermoedelijk niet zozeer op het aantal verkopen. Dat komt omdat het alternatief, huren, afgelopen jaren in Nederland ook rap in prijs is gestegen. De vraag naar koopwoningen blijft dus naar verwachting groot. De aanhoudende krapte noopt ons er wel toe om onze verkoopverwachting verder naar beneden bij te stellen tot zo’n 205.000 woningen in 2019. Het geringe aanbod van te koop staande huizen blijft wel een verdere stimulans voor aanhoudende prijsgroei.’

 

Reageer op dit artikel