nieuws

Faillissement voor Intertoys

Financieel

Speelgoedwinkelketen Intertoys is failliet. Bewindvoerders van de geplaagde keten hebben aan de rechter gevraagd het uitstel van betaling om te zetten in faillissement.

Faillissement voor Intertoys

De winkels blijven voorlopig open om de kansen op een doorstart te vergroten. De mogelijkheden daarvoor worden momenteel onderzocht.

Intertoys vroeg medio februari uitstel van betaling aan. Het bedrijf kampt naar eigen zeggen met aanhoudende zware marktomstandigheden. Webwinkels en fysieke winkels als Kruidvat en Action snoepten klanten af van de keten. Initiatieven om het tij te keren hebben niet geholpen, zo meldde het bedrijf.

Concreet betekent het faillissement dat het bedrijf uitstaande schulden van voor de datum van het faillissement niet zal betalen. De curatoren richten zich nu op een einde van de onderneming, verkoop van de bezittingen en afwikkeling van de verplichtingen.

Bij Intertoys werken 3.200 mensen verdeeld over 286 winkels en twee distributiecentra. Voor hen is collectief ontslag aangevraagd. Ook het servicekantoor in Amsterdam valt onder het faillissement. Het bankroet geldt niet voor de winkels van ruim honderd franchisenemers in Nederland. Ook de Belgische activiteiten vallen buiten het faillissement.

In België is Intertoys naar eigen zeggen in een vergevorderd stadium voor de verkoop van de Belgische Bart Smit-activiteiten. De verkoop kan op korte termijn worden afgerond.

Vakbond CNV zegt het faillissement te betreuren en vreest met vooral voor de toekomst van de werknemers. Volgens de bond staat met het aanvragen van faillissement de weg open voor de nieuwe eigenaar om ‘naar believen’ Intertoys-personeel over te nemen. ‘Een overname van de keten is na vandaag ineens een stuk goedkoper dan gisteren’, aldus CNV-bondsbestuurder Martijn den Heijer.

Reageer op dit artikel