nieuws

‘War for talent zorgt voor concurrentiestrijd om m2 grote steden’

Financieel

‘War for talent zorgt voor concurrentiestrijd om m2 grote steden’

‘Bedrijven stellen andere eisen ten aanzien van hun bedrijfslocatie. Steeds meer organisaties willen zich vestigen in het centrum van steden en niet meer langs de randen van de stad. Dit komt door de war for talent’. Dit zegt research manager Rick van Zwet van het samenwerkingsverband van regionale makelaars Dynamis.

Een nieuwe generatie betreedt de arbeidsmarkt en deze nieuwe werknemers willen in een vitale en bruisende omgeving werken. Van Zwet: ‘Doordat bedrijven met elkaar concurreren om talent aan zich te binden, stellen bedrijven andere eisen aan de locatie van hun kantoorpanden. Zij zoeken een werkomgeving waar werknemers graag willen werken en dat zijn vaak centrumlocaties in de steden waar veel gebeurt.’

Toenemende ruimtevraag

Bedrijventerreinen verliezen dan ook hun aantrekkingskracht. ‘Op bedrijventerreinen langs snelwegen is het voorzieningenniveau vaak laag en kantoorpanden zijn er vaak slecht bereikbaar met het OV’, legt Van Zwet uit.

‘Het probleem van deze verschuiving is dat het centrum veel meer functies heeft die hun plek opeisen. Er woedt een concurrentiestrijd om vierkante meters in de stad. We zien bijvoorbeeld al dat de kantoortransformaties, waarbij kantoren tot appartementen omgebouwd werden, weer afnemen. De oververhitte woningmarkt maakte transformaties in eerste instantie zeer rendabel, maar door de toenemende ruimtevraag van kantoorgebruikers wint deze functie weer aan terrein.’

Issue

Deze ontwikkeling wordt in 2019 echt een issue voor steden voorspelt Van Zwet. ‘Op centrumlocaties neemt de vraag toe, terwijl de vraag aan de randen van de stad afneemt. Voor 2019 wordt een lagere economische groei verwacht. Waar het nu nog wordt verhuld dat er winnende en verliezende locaties zijn, komt dat echt tot uiting bij stagnatie van de economische groei.’

Monofunctionele kantoorparken waar geen andere functies zijn, gaan verliezen. Multifunctionele locaties, waar wonen, leisure, horeca en bedrijven worden gecombineerd hebben de toekomst. Volgens Van Zwet is de Zuidas in Amsterdam daar het beste voorbeeld van. ‘Maar Sloterdijk gaat ook die kant op. Als er woningen worden gebouwd tussen kantoorpanden, wordt een gebied gerevitaliseerd. Dan willen mensen er ook weer graag werken’, aldus Van Zwet.

Vooruitblik 2019

Op Vastgoedmarkt.nl geeft een aantal makelaars zijn vooruitblik op de vastgoedmarkt in 2019. Bekijk het volledige dossier.

Reageer op dit artikel