nieuws

Volume woningmarkt groter dan kantorenmarkt

Financieel

Volume woningmarkt groter dan kantorenmarkt
Huurwoningen aan Antoni Gaudipark in Vlissingen

Voor het eerst is het Nederlandse handelsvolume van de woningmarkt groter dan dat van de traditionele nummer-1, de kantorenmarkt. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur CBRE. In woningen werd voor ongeveer zeven miljard verhandeld, terwijl de kantorenmarkt bleef steken op zes miljard.

In 2018 bedroeg het volume van alle vastgoedtransacties in Nederland zo’n twintig miljard euro, net iets hoger dan in 2017 ervoor. De huizenmarkt mag zich de laatste jaren verheugen in een steeds grotere belangstelling van beleggers. Dat heeft onder meer te maken met de schaarste aan huurwoningen in de vrije sector, wat een prijsopdrijvend effect heeft, en de lage rente, waardoor lange-termijnbeleggers weinig alternatieven hebben. Volgens executive director capital markets Bart Verhelst van CBRE is de kantorenmarkt echter op de tweede plaats geëindigd omdat er te weinig aanbod was van kantoorpanden.

Private equity-partijen

Terwijl de woningmarkt vorig jaar verdubbelde van 3,5 miljard euro in 2017 naar 7 miljard in 2018, daalde de kantorenmarkt vorig jaar met tien procent tot zes miljard. ‘Als er meer aanbod was geweest, zou het volume groter zijn geweest. Beleggers hebben nog steeds veel belangstelling voor kantoren.’ Tijdens de crisis hebben voornamelijk Angelsaksische private equity-partijen leegstaande kantoren en kantoren met een kortlopende huurtermijnen opgekocht en gemoderniseerd. Daarna hebben ze die doorverkocht aan lange-termijnbeleggers. Daarnaast worden er nauwelijks nieuwe kantoren gebouwd.

Vooruitblik 2019: Bart Verhelst

Vooruitblik 2019: Bart Verhelst

Ook dit jaar zal de woningmarkt volgens Verhelst boven de kantorenmarkt eindigen. ‘Er zijn al wat grote transacties in de maak’, zegt hij. ‘Bij de kantorenmarkt zie ik die nog niet.’ Naar de mening van Verhelst is de Nederlandse markt de afgelopen jaren beter in balans gekomen. ‘In 2007 nam de kantorenmarkt zeventig procent van het volume voor zijn rekening. Dat is nu gedaald tot circa drie procent’, zegt Verhelst. ‘Residentieel vastgoed, maar ook nieuwe segmenten als hotels en gezondheidszorg, zijn de afgelopen jaren in belang toegenomen. Dat is een goede zaak.’

Reageer op dit artikel