nieuws

NSI legt meer focus op de G4

Financieel

NSI heeft in 2018 flink verkocht, blijkt uit de voorlopige jaarcijfers die het bedrijf dinsdag 9 februari stuurde.

NSI legt meer focus op de G4
Laanderpoort I en II in Amsterdam Zuidoost

De provincie uit en de grote stad in, de focus van NSI blijft liggen op de G4, met Amsterdam als lieveling. Van de totale portefeuille ligt 45 procent van de panden in Amsterdam.  In de 2017-2018 periode heeft NSI voor 300 miljoen aan acquisities gedaan en voor 363 miljoen verkocht.  In het bericht van ceo Stahli staat dat 17 procent van alle objecten, ter waarde van 200 miljoen nog verkocht moet worden, omdat deze ook niet in de strategie passen. Tachtig procent van de portefeuille bevindt zich nu in de markten waar wel de focus van NSI op ligt.

Verkopen

NSI verkocht in 2018 in totaal voor ruim 120 miljoen aan panden, waaronder winkels in Amsterdam, Beverwijk, Den Haag en Deventer. Het fonds heeft daarmee achttien steden verlaten. NSI deed ook dertig kantoren van de hand, onder andere in Deventer en Doetinchem. NSI ziet nog altijd mogelijkheden om interessante objecten te kopen tegen een aantrekkelijk verwacht rendement op geïnvesteerd vermogen (IRR). Toch voorziet de belegger dat in 2019 het transactievolume vooral zal worden bepaald door de desinvesteringen. Hierdoor zal de beleningsgraad (LTV) dalen tot onder de 35 procent, ten opzichte van 36,9 procent aan het einde van 2018. Het fonds kocht vier nieuwe kantoorpanden voor in totaal 160 miljoen euro, waaronder het gebouwen in de buurt van Amsterdam Sloterdijk en het pand Jacobsweerd in Utrecht. Ook de gesprekken met de ING over Laanderpoort lopen nog steeds.

Waarde panden stijgt, aandeel niet

De gemiddelde waarde van de panden die NSI bezit, steeg met 45 procent tot 12,8 miljoen. Ook dit jaar wil NSI kantoorpanden op toplocaties kopen, zei ceo Bernd Stahli.  Op de Zuidas en aan de Amsterdamse grachten is de leegstand gedaald tot onder de vijf procent. Het succes dat de nieuwe koers met zich mee moet brengen, laat nog even op zich wachten. De vergelijkbaar gemaakte huurinkomsten bleven stabiel. De leegstand daalde met 4,6 procentpunt flink, naar 13,8 procent. Stahli kondigde al aan dat hij de leegstand te vuur en te zwaard zou bestrijden. De gemiddelde leegstand van kantoorpanden in Nederland is tien procent. De totale waarde van de panden die NSI bezit, bedraagt krap 1,2 miljard euro, tegen ruim 1,1 miljard eind 2017. De winst per aandeel daalde met 3,1 procent naar 2,64 euro.

Begin 2017 haalde topman Bernd Stahli de bezem door NSI. Het bedrijf verfriste haar logo en website en 25 van de 75 medewerkers vertrokken.

Reageer op dit artikel