nieuws

Leegstand winkelcentra biedt ruimte voor woningbouw

Financieel

Leegstand winkelcentra biedt ruimte voor woningbouw

Vastgoedadviseur Colliers International verwacht de komende jaren dat beleggers delen van kwakkelende winkelcentra zullen omvormen tot woningen. ‘Daar zit namelijk vaak een prima businesscase in’, zegt hoofd research Frank Verwoerd.

Ondanks het consumentenvertrouwen heeft de traditionele detailhandel het moeilijk. Veel mensen kopen liever op internet dan dat ze naar de winkel fietsen. Met name in middelgrote steden ontstaat daardoor in winkelcentra structurele leegstand. In plaats van bij de pakken neer te zitten, zouden de vastgoedeigenaren volgens Verwoerd oog moeten hebben voor nieuwe mogelijkheden. Als een winkelcentrum tien of vijftien procent structurele leegstand heeft, zou je een deel ervan kunnen transformeren naar woningen, bijvoorbeeld door sloop en nieuwbouw.’

Verwoerd kent geen voorbeelden waar dergelijke transformaties al hebben plaatsgevonden, maar hij verwacht dat het de komende jaren wel zal gebeuren. ‘Het transformeren van delen van zo’n winkelcentrum, bijvoorbeeld door sloop en nieuwbouw, verhoogt niet alleen de winstgevendheid van de overblijvende winkels, maar biedt ook een goed antwoord op de stijgende vraag naar middeldure huurwoningen.’

Vissen in lege vijver

Terwijl aan de ene kant winkelcentra kampen met structurele leegstand, wordt op andere plaatsen om winkelruimte gevochten. Veel consumenten die door de week alles via internet kopen, trekken er het weekend op uit om te ‘funshoppen’. Deze scheiding is volgens Verwoerd inmiddels ook terug te zien op de beleggingsmarkt. ‘Je ziet dat er veel mensen vissen in een vijver waar maar een paar vissen zwemmen. Bij vijvers met veel vissen zit niemand aan de kant’, zegt hij. ‘Toch zouden die vijvers met enkele aanpassingen heel goed kunnen functioneren. Winkelcentra met een hogere structurele leegstand bieden wel kansen voor herontwikkeling en doorexploiteren.’

Vooruitblik 2019: Frank Verwoerd

Vooruitblik 2019: Frank Verwoerd

Het ligt volgens Verwoerd overigens niet alleen aan de beleggers dat ze de mogelijkheid om winkels om te bouwen tot woningen nog niet of nauwelijks benutten. Ook de banken hebben daar over het algemeen nog geen fiducie in. ‘Jammer’, zegt Verwoerd. ‘Wij gaan graag met beleggers, ontwikkelaars en banken in gesprek om deze business case te bespreken en te laten zien dat er weinig extra risico zit in dit soort projecten.’

Vooruitblik 2019

Op Vastgoedmarkt.nl geeft een aantal makelaars zijn vooruitblik op de vastgoedmarkt in 2019. Bekijk het volledige dossier.

Reageer op dit artikel