nieuws

Frasers Property Europe wil groeien in logistiek en light industrial

Financieel

Na de volledige integratie van Geneba Properties en Alpha Industrial in Frasers Property Europe is het bedrijf klaar voor verdere groei. De Amsterdamse specialist in logistiek en light-industrial vastgoed – actief in Nederland, Duitsland en Oostenrijk – ziet volop groeikansen in beide sectoren.

Frasers Property Europe wil groeien in logistiek en light industrial

In november 2018 verkocht Frasers Property Europe twee gebouwen in Rotterdam aan de particuliere vastgoedbeleggingsmaatschappij GreenRoad Capital. Beide panden zijn volledig verhuurd aan fitnessclub exploitant David Lloyd Leisure. ‘Dit leisure vastgoed ligt buiten onze strategische focus. De verkoop stelt ons in staat om waarde te creëren’, stelt ceo Wulf Meinel.

Frasers Property Europe wil zich volledig richten op logistiek en light industrial vastgoed, benadrukt de Duitser. Het elf jaar oude Duits-Luxemburgse vastgoedbedrijf Alpha Industrial, waarvan de overname in juli 2018 definitief werd afgerond door Frasers Property Europe, was altijd al gespecialiseerd in beide sectoren als ontwikkelaar, belegger en asset manager. Zelf begon Geneba, de rechtsvoorganger van Frasers Property Europe, enkele jaren geleden toen nog bijna 75 procent van de portefeuille uit kantoren bestond, de bakens te verzetten richting logistiek en light industrial.

Lange termijn groeiperspectief

‘Het zijn segmenten met een stabiel, lange termijn groeiperspectief met gunstige vraag/aanbod ratio’s’, licht Meinel de focus toe. ‘Hoe meer focus, hoe dichter je bij je huurders staat en hoe succesvoller de onderneming’, voegt hij er wervend aan toe. ‘Er is in beide segmenten bovendien in toenemende mate sprake van schaarste door de grote vraag en het gebrek aan geschikte bouwgrond. Dat geldt in het bijzonder voor logistiek. Drijvende kracht in de logistieke  gebruikersmarkt is e-commerce, in het bijzonder de schreeuwende vraag naar centra voor stadsdistributie.’

Veel beleggers zijn tuk op logistiek vastgoed, hetgeen weerspiegeld wordt in sterk dalende aanvangsrendementen. In Nederland en Duitsland verkeren de yields voor top logistiek vastgoed in een range van 4,6 procent tot 5,5 procent, afhankelijk van de precieze locatie, tegen 6,5 procent tot 7 procent in Nederland drie jaar geleden. ‘Traditioneel lagen de Nederlandse yields zo’n 50 basispunten hoger dan in Duitsland, maar dat verschil is de afgelopen anderhalf jaar, volledig weggewerkt, ’aldus Meinel.

450 basispunten

Hoewel flink gedaald zijn de rendementen nog altijd zeer aantrekkelijk voor beleggers, meent Meinel. Vooral door het grote verschil van circa 450 basispunten dat logistiek vastgoed oplevert aan beleggers in vergelijking tot beleggen in tienjarig staatspapier. Volgens Meinel zal de positieve waardeontwikkeling van logistiek vastgoed nog zeker enige tijd doorgaan door de nog altijd enorme vraag in de gebruikersmarkt en de schaarste aan modern logistiek vastgoed.

Grootste bottleneck voor nieuwe logistieke ontwikkelingen vormt volgens Meinel het schreeuwende gebrek aan geschikte bouwgrond op de toplocaties, en niet te vergeten de oplopende bouwkosten, die jaarlijks met 10-12 procent stijgen, in combinatie met de overvolle orderboeken van aannemers.

Kinderschoenen

Grootste verschil tussen logistiek en light industrial vastgoed is dat zeker in Nederland de krimp van de aanvangsrendementen voor light industrial pas later is ingezet dan bij logistiek vastgoed.

Meinel: ‘De beleggersmarkt voor light industrial bedrijfsgebouwen is in Nederland nooit groot geweest. Die staat eigenlijk nog in de kinderschoenen. Veel kleine en middelgrote industriële ondernemingen bezitten zelf de bedrijfspanden waarvan ze gebruik maken. Wij zien in dat segment een enorm potentieel voor sale & leaseback transacties, maar ook built-to-suit, waarbij je een bedrijfshal op maat ontwikkelt naar de wens van de toekomstige huurder. Wij hebben dan ook grote belangstelling voor dergelijke projecten met een investeringsvolume vanaf 10 miljoen euro.’

Reageer op dit artikel