nieuws

Rabo en ABN Amro: economie loopt tegen grenzen aan

Financieel

De Nederlandse economie loopt tegen zijn grenzen aan. Door de krapte op de arbeidsmarkt en minder groei in het buitenland loopt de economische groei in 2019 en 2020 terug naar respectievelijk 1,9 en 1,7 procent.

Rabo en ABN Amro: economie loopt tegen grenzen aan
Hoofdkantoor Rabo

Dat schrijven economen van de Rabobank in hun Economisch Kwartaalbericht. ‘Wellicht de laatste kans om het dak te repareren terwijl de zon schijnt. Voor het kabinet is het een goed moment om belangrijke dossiers aan te pakken’, zegt hoofdeconoom Menno Middeldorp in een toelichting.

De economieën om Nederland groeien ook minder hard, waardoor naar verwachting de Nederlandse export minder stijgt.’We denken dat de groei vertraagt van 2,6 procent in 2018 naar 1,9 procent in 2019. Voor 2020 denken we dat de groei afzwakt naar 1,7 procent.’ Daarmee doet Nederland het wel nog steeds beter dan andere landen.

Personeelstekort belemmert groei in verschillende sectoren

Volgens de Rabo is er wel groei, maar het gaat langzaam minder. Een van de belangrijkste oorzaken is de krapte op de arbeidsmarkt. In de bouw bijvoorbeeld gaan projecten niet door omdat er te weinig mankracht is. ‘Dat zien we ook aan de afnemende woninginvesteringen’, zegt Middeldorp. Ook in de techniek zijn grote tekorten en dat zit groei in de weg.

ABN Amro onderschrijft de berichten over personeelstekort: Vooral bedrijven in de transportsector en de zakelijke dienstverlening beschouwen het groeiende tekort aan personeel als een belemmering voor groei. Zo heeft de transportsector sinds het derde kwartaal van 2018 echt last van een tekort aan arbeidskrachten, met name in het wegvervoer, bij opslagbedrijven en logistieke dienstverleners. In de zakelijke dienstverlening is het tekort aan hoogopgeleid personeel ook een hinder voor groei, aangezien het steeds moeilijker wordt om openstaande vacatures te vervullen. Zo kunnen uitzendbureaus de grote vraag naar arbeid niet meer bolwerken, en is voor het eerst sinds jaren een groeivertraging zichtbaar. Ook in de bouw en horeca eist het personeelstekort zijn tol. Zo worden in de bouw opdrachten afgewezen, omdat er onvoldoende vakmensen zijn en sluiten sommige restaurants hun deuren vanwege een structureel tekort aan personeel.

Oplossingen personeelstekort

‘De personeelstekorten beginnen nu echt pijn te doen en op korte termijn verwachten wij daar geen verandering in. Bedrijven zien zich dan ook genoodzaakt ingrijpende maatregelen te nemen. Een mogelijke oplossing is om extra te investeren in opleiding en training, maar dat alleen is niet voldoende”, benadrukt Franka Rolvink Couzy, Hoofd Sector Research van ABN AMRO. “De uitdaging voor ondernemers ligt in het vinden van nieuwe manieren om personeel aan zich te binden. Dit kan bijvoorbeeld door het bieden van flexibele werktijden, of het geven van extra salaris als mensen bereid zijn meer uren te maken. Ook is het van groot belang dat bedrijven inzetten op automatisering en robotisering om het structurele tekort aan arbeidskrachten het hoofd te bieden.’

Kabinet moet investeren

Als het aan de Rabo-economen ligt, moet het kabinet investeren. ‘Maak serieus werk van duurzaamheid. Een CO2-belasting kan bijdragen aan het reduceren van uitstoot door Nederlanders, zonder dat het kabinet direct hoeft in te grijpen in de structuur van de economie.’

Eurozone: een vertraging maakt nog geen crisis

De economie van de eurozone presteerde dit jaar beduidend minder dan in het flamboyante jaar 2017. De ronduit teleurstellende cijfers van het derde kwartaal deden bovendien de vraag rijzen of deze een voorbode waren voor een sterke economische neergang. Naar onze inschatting is dat niet het geval. Wel onderstrepen deze cijfers dat de economische groei van de eurozone voorbij zijn piek is. Brexit en de Amerikaanse economie worden mede als oorzaak genoemd, door de Rabo-economen.

Reageer op dit artikel