nieuws

Europa op verlies in positieve GPR 250 Index

Financieel

In november 2018 liet de wereldwijde vastgoedaandelensector een stijging zien van 4,0 procent, met op continentaal niveau winsten voor Afrika (6,1 procent), Azië (4,9 procent), Amerika (4,8 procent) en Oceanië (3,2 procent).

Europa op verlies in positieve GPR 250 Index
Jeroen Vreeker, hoofd van het GPR Index Team.

Er was echter wel een – zij het klein – maandverlies voor Europa (-0,7 procent). Op nationaal niveau behaalde China (10,0 procent) het hoogste maandrendement. Nederland (-5,2 procent) was – niet voor het eerst dit kalenderjaar – de grootste verliezer. Alle genoemde rendementen luiden in euro.

In november 2018 voegde de GPR 250 Americas Index 4,8 procent aan beurswaarde toe, alleen gevoed door de winsten behaald in de Verenigde Staten (5,1 procent), aangezien die van Canada (-0,2 procent), Brazilië (-2,1 procent) en Mexico (-3,7 procent) lager sloten.

De aandeelhouders van Forest City Realty Trust Inc. hebben het overnamebod van USD 25,35 per aandeel van entiteiten gelieerd aan Brookfield Asset Management Inc. op 15 november 2018 goedgekeurd. De goedkeuring werd verkregen ondanks dat Albert Ratner, co-voorzitter emeritus en voormalig bestuursvoorzitter van Forest City Realty Trust Inc., een voorstel had ingediend om de BAVA uit te stellen met als vereiste dat de onderneming eerst een herziene volmachtverklaring zou afgeven aan de aandeelhouders. Echter, de rechter kende deze motie niet toe. Forest City Realty Trust Inc. verwacht dat de verwerving voltooid zal zijn op of rond 7 december 2018, onder voorbehoud van bepaalde sluitingsvoorwaarden.

Intu Properties PLC overnamebod van de baan

De GPR 250 Europe Index is in november 2018 0,7 procent lager gesloten. Europa was daarmee het enige verliezende continent in euro-termen waarbij verliezers vooral te vinden waren in Frankrijk (-4,3 procent), ‘t Verenigd Koninkrijk (-5,0 procent) en Nederland (-5,2 procent). In de voorafgaande twee maanden moest Europa al respectievelijk 3,2 procent en 3,5 procent inleveren. Rendementen voor de individuele Europese landenindices in november 2018 waren als volgt, daarbij gemeten in euro: Duitsland 4,6 procent; Oostenrijk 3,9 procent; België 1,8 procent; Zweden 1,8 procent; Zwitserland 1,0 procent; Spanje 0,4 procent; Frankrijk -4,3 procent; VK -5,0 procent; en Nederland -5,2 procent.

Intu Properties PLC bleek met afstand de grootste verliezer (-41,9 procent) in Europa. Na eerdere speculaties dat Peel Group, The Olayan Group en Brookfield Property Group LLC gezamenlijk in een voorbereidende stadium waren om een overnamebod in contanten te doen op Intu Properties PLC, verklaarde het consortium recent dat het niet voornemens is om dat te doen. Gezien de onzekerheid rond de huidige macro-economische omstandigheden en de potentiële volatiliteit op korte termijn over verschillende vastgoedmarkten, acht het consortium zich niet in staat om door te gaan met een overnamebod binnen een tijdsbestek dat binnen de grenzen van het tijdschema toelaatbaar is.

Claimemissies Cromwell Property Group

Afgelopen maand was er winst voor de continentale vastgoedaandelenindices van Afrika (6,1 procent), Azië (4,9 procent) en Oceanië (3,2 procent). In Azië was er in november 2018 winst voor Japan (4,2 procent), Singapore (4,9 procent), Hong Kong (6,9 procent) en China (Soho China Limited; 10,0 procent).

Cromwell Property Group hoopt zo’n AUD 300 miljoen op te halen via een 2 per 13 claimemissie, geprijsd tegen AUD 0,98 per aandeel ter financiering van circa AUD 124 miljoen aan gekochte aandelen in een 38 per 100 claimemissie van Cromwell European REIT waarin eerstgenoemde onderneming een kapitaalsbelang van 35,3 procent houdt. Cromwell European REIT, op haar beurt, heeft de gelden nodig ter financiering van de aankoop van 23 gebouwen verspreid in Europa ter waarde van EUR 384,4 miljoen.

Jeroen Vreeker, Global Property Research – Amsterdam, levert maandelijks een bijdrage aan Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel