nieuws

Bar slecht jaar voor genoteerd winkelvastgoed

Financieel

Beleggers in de EPRA Nederland index zullen 2018 waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk willen vergeten. Vanaf begin december 2017 tot begin deze maand moest de index bijna een kwart (-23,9 procent) inleveren. Tel uit je verlies!

Bar slecht jaar voor genoteerd winkelvastgoed

Volgens de leden van het vastgoedanalisten panel zegt die index echter weinig over de feitelijke gang van zaken op de Nederlandse vastgoed beleggingsmarkt.

Hoofdoorzaak van het veel te negatieve beeld is de overmaat aan genoteerde winkelvastgoedfondsen aan het Damrak. Buiten kantoorfonds NSI en het logistieke vastgoedfonds WDP, dat naast de hoofdnotering in Brussel ook genoteerd is in Amsterdam, is het retail en nog eens retail wat de klok slaat op de Amsterdamse beurs.

Extra probleem vormt de zware weging van winkelcentrumbelegger Unibail-Rodamco-Westfield in de Nederlandse EPRA index. De overname van het Australische Westfield heeft de koers van het grootste Europese beursgenoteerde vastgoedbedrijf bepaald geen goed gedaan. Vanaf begin dit jaar tot 4 december moest de koers 29,65 procent prijsgeven. Bijna evenveel als Wereldhave (-30,08 procent), een retailfonds dat al jaren in het verdomhoekje zit.

Negatief sentiment

‘De retailfondsen in heel Europa hebben het in 2018 door het negatieve sentiment rond fysieke winkels vanwege e-commerce vrijwel allemaal slecht gepresteerd’, verklaart ING-analist Jaap Kuin. Hij wijst erop dat elf van de twaalf slechtst presenterende vastgoedaandelen in Europa actief zijn in de winkelvastgoedmarkt.

Enige positieve uitzondering in de retailhoek is het in Brussel en in Amsterdam genoteerde Retail Estates, dat zich toelegt op de perifere winkelvastgoedmarkt. Het gaat om retailparken, ook wel winkelboulevards geheten, oftewel in vakjargon PDV (Perifere Detailhandels Vestigingen) en GDV (Grootschalige Detailhandels Vestigingen) locaties in België en Nederland.

Prima jaar voor logistiek

Maar afgezien van de retailfondsen was 2018 helemaal geen slecht jaar. Logistieke vastgoedfondsen (+23 procent) deden het uitstekend met totaalrendementen op jaarbasis van respectievelijk 33,16 procent en 41,31 procent voor de Belgische sterspelers WDP en Montea blijkens cijfers van analist Herman van der Loos van de Brusselse zakenbank Degroof Petercam. Beide fondsen hebben een groot deel van hun portefeuille in Nederland liggen.

Verder mogen ook de prestaties van de Nederlandse kantorenbelegger NSI niet onvermeld blijven met een totaalrendement van 8,3 procent op jaarbasis. Ook beleggers in beursgenoteerde studentenhuisvesters, zorgvastgoed en niet te vergeten Duitse woningfondsen kunnen terugzien op een goed jaar.

Opwaarts potentieel

Wat gaat 2019 brengen? Van der Loos ziet een opwaarts potentieel van gemiddeld 19 procent voor de fondsen die zijn bank volgt. ‘Maar hoe het precies uitpakt is uiteraard afhankelijk van het specifieke fonds en de vraag of de beleggers het vertrouwen in retail hervinden.’

Kuin toont zich terughoudend over het koerspotentieel van de Nederlandse en Europese retailfondsen. De kans dat er daadwerkelijk een positieve omslag komt in het sentiment van beleggers rond winkelvastgoedfondsen, acht hij ‘niet al te groot’. ‘Er zal eerst hard bewijs moeten komen uit de markt dat de waarderingen waarvoor de middelgrote en grote winkelcentra in de boeken staan een duurzame basis hebben,’ meent Kuin. Ook verwacht hij een  consolidatieslag in Europees beursgenoteerde winkelvastgoed.

Voor logistiek, studentenhuisvesting en zorgvastgoed voorziet hij een goed jaar. Dat geldt ook voor kantoorbelegger NSI.

Reageer op dit artikel