nieuws

Onderzoek naar zorginstelling en vastgoed Loek Winter

Financieel

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn een onderzoek begonnen naar zorginstelling DeSeizoenen, waarvan onder anderen de bekende zorgondernemer Loek Winter aandeelhouder is.

Onderzoek naar zorginstelling en vastgoed Loek Winter
Verpleegster

Aanleiding vormen ‘verontrustende signalen over bestuurlijke en financiële constructies’ die niet in orde zouden zijn, bevestigt een woordvoerder van de NZa berichtgeving in Trouw.

Volgens Trouw richt het onderzoek zich onder meer op het winstverbod in de zorg. Advocaat Hans Lohman van de centrale cliëntenraad van DeSeizoenen zegt in de krant dat via onder meer een vastgoedconstructie het winstverbod wordt omzeild en schat dat DeSeizoenen voor 1,5 miljoen euro wordt benadeeld door de eigen aandeelhouders en directie.

Vastgoed verdienmodel

Dat de zorginstelling onder een vergrootglas ligt, komt onder andere door het winstverbod in de zorg. De IGJ ziet toe op de naleving daarvan. Een zorginstelling is geen gewoon bedrijf: geld dat wordt verdiend, moet weer in de zorg worden gestoken. Dat staat op gespannen voet met het belang van aandeelhouders, die geld willen verdienen. Van Loek Winter is bekend dat hij dat doet via vastgoed. ‘Op zorg wordt niet verdiend, vastgoed is het verdienmodel’, zei hij in NRC.

Hans Lohman, advocaat van de centrale cliëntenraad, schat in dat DeSeizoenen voor 1,5 miljoen wordt benadeeld door haar eigen aandeelhouders en directie. ‘Zorggeld vloeit naar privébedrijven’, zegt hij.

Volgens  Lohman betaalt de zorginstelling te veel aan het vastgoed- en facilitairbedrijf. Daardoor komt geld dat aan cliënten moet worden besteed, bij de commerciële bedrijven terecht, stelt hij. Of die ook geld uitkeren aan de aandeelhouders, is niet bekend. Wat Lohman betreft maakt dat niet uit: het geld is weg uit de zorg. Bovendien draagt het zorgbedrijf volgens hem vrijwel alle risico’s op het vastgoed, terwijl het rendement bij het vastgoedbedrijf terechtkomt en zo bij de aandeelhouders.

Locaties DeSeizoenen

DeSeizoenen is een zorgorganisatie die op verschillende locaties in Nederland intra- en extramurale gehandicaptenzorg verleent. De locaties liggen in Oploo, Heerlen, Roggel, Eindhoven, Olst, Loenen en Zutphen.

Of het onderzoek van de twee toezichthouders zich inderdaad richt op het omzeilen van het winstverbod, wil de NZa-woordvoerder niet zeggen. Wanneer het onderzoek klaar is, is nog onduidelijk.

Twee van de aandeelhouders in DeSeizoenen zijn Loek Winter en Willem de Boer, die eerder ook aandeelhouders waren van de inmiddels failliete ziekenhuizen MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen. Eerder meldde het journalistieke onderzoeksplatform Follow the Money dat de IJsselmeerziekenhuizen vorig en dit jaar maandenlang kankermedicijnen in Duitsland kochten die niet te declareren waren bij Nederlandse zorgverzekeraars. Onder anderen Winter zou hebben geweten dat de medicijnen niet vergoed zouden worden. De curatoren van de IJsselmeerziekenhuizen lieten weten de kwestie te onderzoeken.

Geen commentaar

In een verklaring op zijn website meldt Winter momenteel niet in te gaan op persverzoeken over de ziekenhuizen ‘of welk ander gelieerd onderwerp dan ook’. Hij vindt dat zijn weerwoord onvoldoende wordt overgenomen ,,en daarmee ontbreekt de mogelijkheid op gebalanceerde beeldvorming’’.

CNV Zorg & Welzijn wilde vorige maand al onderzoek naar diverse activiteiten van Winter. ‘De zorg is gebaat bij kwaliteit en continuïteit, dat rijmt niet met het winstbelang dat particuliere ondernemers nastreven’, benadrukte de bond toen.

Eerder dit jaar gelastte de Ondernemingskamer al een onderzoek naar de zorginstelling.

Reageer op dit artikel