nieuws

Nationale aanpak voor toekomst kerkgebouwen

Financieel

 Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stelt 13,5 miljoen euro beschikbaar om bestemmingen te bedenken voor leegstaande kerkgebouwen.

Nationale aanpak voor toekomst kerkgebouwen
Walburgiskerk, Arnhem

Onder de noemer Nationale Kerkenaanpak tekent Van Engelshoven zaterdag 10 november in de Stevenskerk in Nijmegen samenwerkingsafspraken met provincies, gemeenten, kerkeigenaren en erfgoedorganisaties.

Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed worden nog geen concrete maatregelen aangekondigd, maar gaat het om de intentie om gezamenlijk aan oplossingen te werken. ‘Doel van de samenwerking is een duurzaam toekomstperspectief te ontwikkelen voor de monumentale kerkgebouwen.’

Nederland telt 1484 Rooms-Katholieke kerkgebouwen (cijfer van 2016) en 2217 kerken (cijfer van 2017) van Protestante gemeenten. Bij de eigenaren bestaan groeiende zorgen om hun gebouwen te exploiteren en in stand te houden. Soms staan kerken langdurig leeg voordat een nieuwe bestemming gevonden is.

Sinds 1975 zijn in Nederland 1340 kerkgebouwen buiten gebruik geraakt. Daarvan hebben ruim duizend gebouwen een nieuwe functie gekregen, de overige zijn gesloopt.

Reageer op dit artikel