nieuws

Familie Blokker wil ook af van Blokker-winkels

Financieel

De familie Blokker trekt zijn handen grotendeels af van huishoudwinkelketen Blokker. De familie wil een meerderheidsbelang verkopen, waarbij de schuld van de huishoudketen wordt kwijtgescholden.

Familie Blokker wil ook af van Blokker-winkels

Dat heeft Blokker Holding bevestigd aan het Financieele Dagblad. In de retailmarkt werd al volop gespeculeerd hoe lang de familie Blokker bereid blijft de beurs te trekken voor de verlieslatende keten. Sinds 2014 trekt online-concurrentie als van Coolblue en Bol.com en die van fysieke discountketens als Action een zware wissel over het resultaat. In 2017 boekte het concern op een omzet van 1,56 miljard euro een nettoverlies van 344 miljoen euro, ruim twee keer zoveel als in 2016.

Het zware verlies kwam grotendeels op het conto van afboekingen op verkochte ketens en investeringen in Blokker-winkels. Tot 2014 had Blokker nog nooit verlies gemaakt; sindsdien is het concern niet meer winstgevend. Blokker Holding is nog actief in de sectoren Huishoud en Speelgoed met vier winkelformules, 950 winkels en ruim 8.500 medewerkers in zeven landen.

In mei 2017 kondigde het concern al aan alle winkelmerken behalve Blokker af te stoten. De samengevoegde winkelketens Bart Smit en Intertoys, Xenos en Leen Bakker zijn al van de hand gedaan. Daarbij verkocht de familie Blokker 110 Xenos-winkels aan Casa en plaatste het zestig Xenos-winkels buiten het Blokker-concern. Deze zestig winkels blijft familie Blokker exploiteren. Cook&Co ging verder als webshop.

Een verkoop van discountketen Big Bazar en Maxi Toys is nog niet gelukt. Marskramer gaat door als franchiseformule en groothandelsorganisatie. Verder zijn 150 slecht draaiende Blokker-winkels gesloten. In de resterende 430 Nederlandse Blokker-winkels met 6.500 medewerkers en de honderd Belgische vestigingen werd juist geïnvesteerd. Blokker heeft ook nog enkele winkels in Luxemburg en Suriname. De Blokker-winkels zijn dit jaar nog steeds verlieslatend. De omzet van de Blokker-winkels ligt op ongeveer 850 miljoen euro.

‘Een frisse wind en nieuwe ideeën kunnen een bedrijf naar een nieuwe fase helpen’, concludeert president-commissaris Michiel Witteveen. Buitenlandse kopers zijn ook van harte welkom. De familie wil via een minderheidsbelang wel een vinger in de pap blijven houden. De koper zal geen last krijgen van de schuld die de Blokker-keten heeft bij de familie. De familie zal die schuld van naar verluidt minimaal 150 miljoen euro kwijtschelden.

In 2017 kreeg het concern al een lening van 485 euro van de familie, nadat het eigen vermogen was gedecimeerd naar 19 miljoen euro. Deze zomer kondigde de keten nog aan miljoenen te investeren in een groter distributiecentrum in Geldermalsen. Overigens verhuist de keten zijn Amsterdamse hoofdkantoor binnenkort van de Van der Madeweg naar de Hessenbergweg.

Reageer op dit artikel