nieuws

Vastned verhoogt rendement met inkoop aandelen

Financieel

Vastned start met het inkopen van eigen aandelen voor een bedrag van maximaal 40 miljoen euro. Doel is het rendement voor aandeelhouders te verhogen, nu het rendement op high street winkelvastgoed historisch laag is.

Vastned verhoogt rendement met inkoop aandelen
Taco de Groot, ceo Vastned

Het inkoopprogramma loopt van 19 oktober 2018 tot en met 31 maart 2019, of zoveel eerder als voor 40 miljoen euro eigen aandelen is ingekocht. Aandeelhouders hebben toestemming gegeven voor het inkopen van eigen aandelen tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders op 19 april 2018.

De noodgreep hangt samen met de beperkte investeringsmogelijkheden voor zogeheten core city assets. De rendementen op dit soort vastgoed zijn historisch laag. De directie van het fonds meent dat het inkopen van eigen aandelen op dit moment het beste alternatief is om rendement te genereren voor de aandeelhouders. De laatste aankopen van Vastned voor de portefeuille dateren van april 2018, toen het enkele panden in Utrecht kocht. Tegelijk werd ook wat winkelvastgoed in Nederland en Frankrijk verkocht.

Vastned bracht begin 2018 een bod uit op de beursgenoteerde dochteronderneming Vastned Retail Belgium. Die overnamepoging strandde in juni 2018 toen te weinig aandeelhouders hun stukken wilden verkopen. Daarmee is het bedrijf dit jaar vooral bezig geweest met beurszaken, in plaats van vastgoedzaken.

De aandelen worden gekocht met geleend geld, afkomstig uit kredietfaciliteiten die anders worden gebruikt voor de financiering van vastgoed. Ook bij de inkoop van aandelen geldt dat de LTV van de vastgoedportefeuille tussen 35 en 45 procent procent moet blijven.

De aandelen worden gekocht met geleend geld, afkomstig uit krediet-faciliteiten

Vastned heeft een onafhankelijke broker aangesteld voor de uitvoering van het inkoopprogramma namens Vastned. Deze broker bepaalt de timing van aankopen, zonder inmenging van Vastned. De uitvoering van het inkoopprogramma is afhankelijk van marktomstandigheden, waardoor mogelijk niet voor het volledige bedrag wordt ingekocht. De voortgang van het inkoopprogramma wordt wekelijks bekend gemaakt in een persbericht en op de website van Vastned.

Reageer op dit artikel