nieuws

Eigenaren De Lunet willen woningen, geen winkels

Financieel

De eigenaren van winkelcentrum De Lunet in Breda willen woningen bouwen, in plaats van de toezegging van de gemeente dat er zich weer winkels mogen vestigen.

Eigenaren De Lunet willen woningen, geen winkels

Dat meldt de advocaat van de eigenaren, mr. Mieke Geeraedts, in reactie op een uitspraak van de Raad van State in het dagblad BN De Stem. De raadsvrouw stelt de gemeente voor de keuze: of er komt binnen drie jaar een nieuw bestemmingsplan dat ‘gunstig’ is voor de eigenaren van De Lunet, of het stadsbestuur betaalt een schadevergoeding van dik 4,4 miljoen euro.

Eerder stelden de rechtbank en de Raad van State al in uitspraken dat de gemeente de eigenaren van De Lunet een schadevergoeding moet betalen. Nu die laatste uitspraak er ligt, willen de eigenaren in overleg met de gemeente over ‘iets waar de stad behoefte aan heeft’. ‘En dat zijn geen winkels. Die zijn al vertrokken naar de Stada Stores’, zegt Geeraedts in de krant.

De eigenaren willen wél praten over woningbouw. Er is op het terrein ruimte voor misschien wel tweehonderd appartementen. Geeraedts laat weten dat het verstandig is wanneer de gemeente snel met een aanbod komt. ‘Elke dag uitstel kost de Bredase belastingbetaler geld’, stelt de advocate.

Winkeliers elders in Breda verzetten zich tegen de toezegging van de gemeente De Lunet weer een winkelbestemming te geven. In 2011 en 2012 hadden de eigenaren van het winkelcentrum nog plannen voor nieuwbouw of – als dat niet haalbaar bleek – renovatie van het winkelcentrum. Projectontwikkelaar Heja van Jan Hoppen wilde in 2011 op de plaats van De Lunet goedkope studenten- en starterswoningen bouwen. Op 13 april 2012 werd de projectontwikkelaar echter failliet verklaard. In november 2016 zou het winkelcentrum door op verzoek van ABN Amro worden geveild.

Reageer op dit artikel