nieuws

1 op 3 woningen verkocht boven vraagprijs

Financieel

Het verschil tussen de oorspronkelijke vraagprijs en transactieprijs is gedaald tot 0,1 procent. Ruim een derde van de woningen is boven de vraagprijs verkocht.

1 op 3 woningen verkocht boven vraagprijs
Scheidend NVM-voorzitter Ger Jaarsma, foto Ton Borsboom

Dat blijkt uit een analyse van NVM van de kwartaalcijfers. De vraagprijs van de gemiddeld in aanbod staande woning komt in het 3e kwartaal van 2018 uit op 394 duizend euro. De vraagprijzen liggen 10,8 procent hoger dan een jaar geleden. In 2013, het diepste crisisjaar, werd slechts een paar procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht.

De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu veertig dagen, vijftien dagen minder dan een jaar geleden. Sinds 2000 is de verkooptijd niet zo kort geweest. Het woningaanbod is in een jaar tijd met ruim 30 procent gedaald. Er stonden halverwege het derde kwartaal 2018 bij NVM-makelaars 44.300 woningen te koop (totale bestaande koopwoningmarkt 63.500). De looptijd van de in aanbod staande koopwoningen is verder afgenomen tot 168 dagen. Nog 28 procent van de woningen staat een jaar of langer te koop.

Een potentiële koper koos in het derde kwartaal 2018 uit 3,7 woningen. Er zijn in het derde kwartaal bijna 12 procent minder woningen verkocht door NVM-makelaars. Het is het vijfde achtereenvolgende kwartaal dat het aantal transacties lager uitkomt in vergelijking met het jaar ervoor. In totaal verkochten de NVM-makelaars ruim 36.000 woningen, 4.700 minder dan een jaar eerder. Op de hele markt werden dit kwartaal ongeveer 51.500 woningen verkocht.

De laatste vier kwartalen registreerde de NVM ruim 151.000 transacties van bestaande koopwoningen bij haar makelaars, hetgeen neerkomt op 216.000 transacties voor de gehele markt. De prijs is in het derde kwartaal 2018 gestegen tot een recordniveau van 292.000, een plus van 10,3 procent op jaarbasis. Ten opzichte van het tweede kwartaal bedraagt de prijsgroei 1,7 procent. De vierkantemeterprijs van een gemiddeld verkochte woning is in een jaar tijd met 9,4 procent gestegen.

In de regio Zuid Kennemerland (Haarlem) zijn de prijzen het afgelopen kwartaal het hardst toegenomen met ruim 20 procent. Voor een vierkante meter in de hoofdstedelijke regio wordt sinds dit jaar meer dan 5.000 euro betaald. Daar steken de gemiddelde vierkantemeterprijzen in NVM-regio’s van de andere G4-gemeenten schril bij af: 3.052 euro (Utrecht), 2.712 euro (Den Haag) en 2.459 euro (Rotterdam). De krapte in Amsterdam zal alleen maar toenemen, aangezien het nieuwe stadsbestuur vooral mikt op huurwoningen.

Reageer op dit artikel