nieuws

Onrust over economie drukt rente

Financieel

Op een uitschieter aan het begin van het jaar na, toen de verwachting van een Amerikaanse rentestijging ook in Europa voor een hogere kapitaalmarktrente zorgde, is de Europese lange rente eigenlijk niet boven het niveau van 2017 uitgekomen.

Onrust over economie drukt rente

Dat schrijft Bert Colijn, senior eurozone-econoom bij ING, in zijn vaste bijdrage aan Vastgoedmarkt. Dit mag verrassend genoemd worden, omdat het ruime monetaire beleid van de grote centrale banken inmiddels afgebouwd wordt. De Federal Reserve heeft dit jaar al twee keer de rente verhoogd – tot tussen de 1,75 procent en 2 procent  momenteel – en er wordt verwacht dat dit voor het einde van het jaar nog twee keer met een kwart procent gebeurt.

Waar de Amerikaanse korte rente dus aan het stijgen is, is de lange rente nog steeds laag. Zorgen over een geïnverteerde rentecurve, waarbij de korte rente hoger is dan de lange rente, beginnen groter te worden. Dit is namelijk een van de betrouwbaardere recessie indicatoren. Vooralsnog accelereert de Amerikaanse economie echter zelfs, terwijl de Eurozone economie gestaag blijft groeien, zowel in het eerste als tweede kwartaal met 0,4%.

De lange rente blijft laag dankzij onrust over de wereldeconomie. Zorgen gaan dan ook met name over mogelijke escalatie van het handelsdispuut tussen de Verenigde Staten aan de ene kant en China en de Europese Unie aan de andere kant. Ook is er onrust omtrent opkomende markten ontstaan. Voornamelijk Turkije en Argentinië hebben een zware zomer achter de rug waarin de stabiliteit van hun economieën getest werd door snel depreciërende valuta. Argentinië heeft bij het IMF aan moeten kloppen en heeft 50 miljard dollar toegezegd gekregen. Of dit afdoende is om de crisis te bezweren blijft afwachten. Ook in andere opkomende economieën is het onrustig, hetgeen tot meer depreciërende valuta leidt.

Daarnaast is het in Europa afwachten wat voor Italiaanse begroting gepresenteerd wordt. Een begroting die een te hoog tekort oplevert zou wel eens onrust in Brussel kunnen betekenen. Inmiddels staat de Duitse tienjaarsrente – de meest gangbare maatstaf voor de kapitaalmarktrente – op het moment van schrijven op slechts 39 basispunten. Terwijl de ECB het opkoopprogramma van obligaties aan het afbouwen is en in december waarschijnlijk stopt, is dit aan de rente dus nog maar nauwelijks te merken. Aangezien ook de komende maanden onzekerheid over de wereldeconomie aan zal kunnen houden, verwachten wij dat de Duitse tienjaarsrente aan het eind van het jaar op slechts 50 basispunten zal staan.

Reageer op dit artikel