nieuws

‘Invloed NAM maakt lijst onveilige woningen onmogelijk’

Financieel

De NAM heeft te veel invloed op de beslissing over welke huizen onveilig zijn en als eerste versterkt moeten worden.

‘Invloed NAM maakt lijst onveilige woningen onmogelijk’
Aardbevingsgebied Groningen

Het is voor de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) onmogelijk om de lijst met 1500 onveilige gebouwen op basis van NAM-gegevens op te stellen.

Dat schrijft RTV Noord donderdag op hun website. De omroep baseert dit op gesprekken met medewerkers van de NCG, bestuurders en woningcorporaties.

De lijst met 1500 onveilige woningen die als eerste versterkt moeten worden, wordt samengesteld uit een model van de NAM. Maar de NCG weet niet welke gegevens daarvoor precies worden gebruikt en wat er met die gegevens wordt gedaan. Het is daardoor niet te controleren.

Ondertussen wil de Tweede Kamer minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) opnieuw spreken over de manier waarop de versterking van onveilige huizen in Groningen wordt aangepakt. Met name de oppositiepartijen vinden dat het proces veel te traag verloopt. Bovendien zou de NAM nog altijd invloed hebben, terwijl Wiebes had beloofd dat het gasbedrijf op afstand zou worden gezet.

De Mijnraad adviseerde vlak voor het zomerreces om de 1500 gebouwen die het meest zijn verzwakt door aardbevingen als gevolg van de gaswinning met voorrang te versterken. Welke dat zijn zou deze maand duidelijk moeten worden.

Reageer op dit artikel