nieuws

‘Huur scheefwoners opschroeven naar liberalisatiegrens’

Financieel

Mensen die in een sociale huurwoning blijven wonen terwijl zij daar eigenlijk te veel voor verdienen, krijgen mogelijk een flinke huurverhoging gepresenteerd.

‘Huur scheefwoners opschroeven naar liberalisatiegrens’
Sociale huurwoningen in Ypenburg, Den Haag

Dat staat in een voorstel van de vier coalitiepartijen in de Tweede Kamer, zo bevestigt D66 na een bericht in het AD. De huur voor een sociale huurwoning, bedoeld voor mensen die tot 41.000 euro per jaar verdienen, mag nu nog met maximaal 5,4 procent per jaar stijgen. Het kan daardoor jaren duren voordat een scheefhuurder de maximale huur betaalt die bij zijn woning past. De regeringspartijen willen dat dit sneller gaat.

Het moet in extreme gevallen, bijvoorbeeld als iemand 100.000 euro of meer per jaar verdient, zelfs mogelijk worden de huur in één keer op te schroeven naar dat maximum. De huurverhoging kan dan oplopen tot enkele honderden euro’s per maand. De huur kan evenwel niet hoger worden dan de liberalisatiegrens van 710 euro per maand. De huurverhoging moet voor die groep een aansporing zijn om te verhuizen naar een huurhuis in de vrije sector of om een eigen woning te kopen.

Er zijn enkele honderdduizenden scheefwoners in Nederland. De Woonbond is tegen het plan en wil juist een aanpak van ‘dure scheefwoners’, stelt directeur Paulus Jansen. Volgens hem kunnen veel middeninkomens geen huur boven de sociale huurgrens betalen. ‘Het is absurd deze mensen hun betaalbare huurwoning uit te jagen. Vanuit politiek Den Haag is er van alles gedaan om de sociale huursector te verkleinen. Het slaat nergens op om dan huurders met een bescheiden middeninkomen de schuld te geven van lange wachtlijsten. Den Haag zou zich moeten buigen over de dure scheefheid, het aantal huurders dat in een te dure sociale huurwoning woont.’

Reageer op dit artikel