nieuws

Torenhoge woningprijzen en dalende betalingsachterstanden

Financieel

De Nederlandse woningprijzen zijn in het tweede kwartaal van 2018 1,8 procent hoger dan in het eerste kwartaal. Ten opzichte van een jaar geleden is er een stijging van 8,8 procent..

Torenhoge woningprijzen en dalende betalingsachterstanden

Dat blijkt uit de kwartaalrapportage van vermogensbeheerder en financier Dynamic Credit. Het bedrijf bevestigt dat nominale woningprijzen nu hoger zijn dan in augustus 2008, het hoogtepunt van voor de crisis.

Het rapport laat ook zien dat het aantal mensen met achterstanden op hun hypotheekbetalingen is gedaald. Deze daling is met name zichtbaar in de provincie Flevoland, waar het percentage van leningen in achterstand de afgelopen vier jaar met 75 procent gedaald is, van 1,23 procent naar 0,31 procent.

Jasper Koops, Portfoliomanager bij Dynamic Credit:  ‘Met de economische groei in Nederland en de werkloosheid die het laagterecord van voor de crisis aantikt hebben we een duidelijker beeld van de positieve effecten op achterblijvende betalingen in de Nederlandse hypotheekmarkt, die verder blijven dalen. Ons onderzoek laat zien dat tijdens economisch gunstige tijden alle provincies hetzelfde beeld laten zien, terwijl er tijdens economisch slechte tijden meer verschillen optreden.’

Dynamic Credit meent dat het record in nominale woningprijzen het gevolg is van de aanhoudende schaarste in het woningaanbod. Er worden echter gewerkt aan oplossingen voor het woningtekort en Kasja Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, heeft samen met verscheidende belangenorganisaties de Nationale woonagenda ondertekend, die als doel heeft 700,000 nieuwe woningen te bouwen voor het eind van 2025. Men hoopt dat deze nieuwe woningen niet alleen de bestaande woningschaarste tegengaan maar ook de komende jaren oplossingen biedt voor het groeiend aantal huishoudens.

Volgens De Nederlandsche Bank stijgen de woningprijzen dit jaar met 9,5 procent.

Dynamic Credit laat verder zien dat hypotheekrentes in het tweede kwartaal van dit jaar daalden. De gemiddelde daling over alle risicoclassificeringen en rentevastperioden bedroeg 0,08 procent ten opzichte van vorig kwartaal. De marges bleven gemiddeld onveranderd omdat de daling in hypotheekrentes overeen kwamen met de dalingen van kapitaalmarktrentes.

Reageer op dit artikel