nieuws

‘Top-10 bouw: orderboek puilt uit, marge blijft dun’

Financieel

‘Top-10 bouw: orderboek puilt uit, marge blijft dun’

De tien grootste bouwondernemingen van Nederland hebben vorig jaar meer winst geboekt dan het jaar ervoor. Maar om over naar huis te schrijven is het rendement nog altijd niet.

Dat valt op te maken uit het financiële overzicht dat Cobouw jaarlijks opstelt op basis van de jaarrekeningen van betreffende bedrijven.

Nu de bouwsector al weer enige tijd de wind in de zeilen heeft, nemen de omzetten in rap tempo toe. Tenminste dat zou je verwachten. Niets is echter minder waar. Althans, bij de grootste bouwers van ons land. Zij boekten over 2017 gezamenlijk een omzet van 24 miljard euro, bijna 800 miljoen minder dan in het jaar ervoor. Oftewel: een daling van 3 procent.

Is de omzetdaling het gevolg van een incidentele terugval bij een van de bouwondernemingen uit het lijstje? Zeker niet. Maar liefst vijf ondernemingen uit de top 10 zagen vorig jaar de bedrijfsopbrengsten teruglopen. Naast baggeraars Boskalis en Van Oord zijn dat BAM, Heijmans en Ballast Nedam.

Voor de baggerbedrijven geldt dat zij kampen met de voortdurende malaise op hun specifieke werkterreinen. Na jaren van ongekende groei, hebben zij nu al een paar jaar te maken met tegenwind en moordende concurrentie. Bij zowel Boskalis als Van Oord resulteerde dat in 2017 in een omzetverlies van ongeveer 10 procent.

Daarmee deden ze het echter nog altijd beter dan Heijmans. De Brabantse bouwer leverde ruim 21 procent aan omzet in – het meeste van alle bedrijven in de top 10. ‘Probleemprojecten’ als de Westfrisiaweg, RIVM en de Energiefabriek deden Heijmans besluiten om zich terug te trekken op de Nederlandse markt. Diverse buitenlandse activiteiten werden verkocht, met een omzetdaling als logisch gevolg.

Reageer op dit artikel