nieuws

Ouderen verliezen vertrouwen in de woningmarkt

Financieel

Waar ouderen de afgelopen jaren vaker positief gestemd waren over de woningmarkt, is hun vertrouwen erin nu juist het sterkst gedaald.

Ouderen verliezen vertrouwen in de woningmarkt

Dat meldt Vereniging Eigen Huis op basis van zijn marktindicator. In 2017 gaf 14 procent van de ouderen aan het een slecht moment te vinden om een huis te kopen. In 2018 steeg dat aandeel naar 40 procent. Van hen vindt 60 procent woningen nu slecht betaalbaar. Ook ziet een ruimte meerderheid (56 procent) van die 65-plussers het beperkte aanbod als struikelblok.

Voor jongeren gelden de hoge koopprijzen en het beperkte aanbod al langer als barrière. Volgens Vereniging Eigen Huis is meer nieuwbouw van groot belang voor een gezondere woningmarkt.

De score voor vertrouwen van Nederlanders in de woningmarkt is gedaald van 113 in juli 2017 naar 104 in juni 2018. Voor juli komt de score uit op 105. Jongeren en ouderen hebben van alle leeftijdscategorieën het minste vertrouwen in de woningmarkt. In juni kochten ouderen nog relatief veel woningen.

Met de Eigen Huis Marktindicator meet Vereniging Eigen Huis iedere maand het vertrouwen van de consument in de woningmarkt. De indicator heeft een waarde tussen 0 en 200, waarbij de waarde 100 een neutrale stemming vertegenwoordigt.

Reageer op dit artikel