nieuws

Minister lost financieringsprobleem EPCO-woning op

Financieel

Minister lost financieringsprobleem EPCO-woning op

Kopers van een zogenoemde EPCO-woning komen straks in aanmerking voor  20.000 euro extra krediet, zonder dat hiervoor een energieprestatiegarantie moet worden afgegeven.

Dit blijkt uit de nieuwe regeling hypothecair krediet, die ter openbare consultatie is gelegd. Hiermee reageert de minister op een brief van NVB, de brancheorganisatie van bouwers en ontwikkelaars, waarin de minister gevraagd wordt een probleem in de regeling op te lossen.

De minister heeft een conceptregeling ter consultatie aangeboden. Waar de regeling eerder aan kopers van energiezuinige woningen slechts extra krediet toestond als een energieprestatiegarantie werd afgegeven, is het nu slechts nodig dat wordt aangetoond dat sprake is van een EPCO woning. Waar kopers van nul op de meter woningen echter 25.000,- extra mogen lenen, staat de minister aan kopers van een EPCO woning niet meer dan  20.000 euro – extra krediet toe.

Brancheorganisatie NVB is te spreken over de stap van de minister. NVB-voorzitter Piet Adema: ‘Verduurzamen van woningen kost geld, maar levert de consument wel iedere maand een besparing op. Als we verduurzaming belangrijk vinden, moeten we de consument wel in staat stellen geld te lenen waarmee hij die energiebesparende maatregelen kan bekostigen. Door de consument nu iets meer te laten lenen, is hij op de lange termijn voordeliger uit. En het is nog goed voor het milieu ook.’

Reageer op dit artikel