nieuws

‘Kans op harde brexit groot’

Financieel

‘Kans op harde brexit groot’

Mark Carney, topman van de Bank of England, acht de mogelijkheid dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt zonder een transitiedeal te sluiten ‘ongemakkelijk groot’.

Dat zegt de centrale bankier in gesprek met de Britse publieke omroep BBC, meldt NU.nl.  Carney hamert erop dat een transitieperiode na het Britse vertrek uit de Europese Unie ‘absoluut in het belang’ van beide partijen is.

Als het niet lukt om daar een overeenkomst over te sluiten, zou dat voor hogere prijzen zorgen en zou het de handel en de economische activiteit in het Verenigd Koninkrijk ontwrichten, aldus de centrale bankier. ‘De taak van de Bank of England is om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt. Het is vrij onwaarschijnlijk, maar het is een mogelijkheid.’

Volgens Carney kan het Britse financiële stelsel de klappen grotendeels opvangen. ‘We hebben ervoor gezorgd dat de banken het kapitaal en de liquide middelen hebben die ze nodig hebben, en we hebben de rampenplannen gereed.’

Afgelopen donderdag verhoogde de Britse centrale bank de rente naar 0,75 procent. Het is pas de tweede keer sinds de financiële crisis dat de Britse centrale bank de rente 0,25 procentpunt naar boven bijstelt. Volgens Carney sluit het niet uit dat de rente binnen drie jaar de 1,5 procent haalt.

Reageer op dit artikel