nieuws

Dollar stuwt vermogen vastgoedfondsen

Financieel

Het vermogen van Nederlandse vastgoedfondsen in het tweede kwartaal toegenomen met 5 procent op kwartaalbasis met dank aan de sterke dollar.

Dollar stuwt vermogen vastgoedfondsen

Dat meldt de Nederlandsche Bank. Het belegd vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen groeide met 17 miljard euro naar 867 miljard euro. Dat betekent een toename van 2 procent op kwartaalbasis. Vastgoedfondsen waren met hun toename van 5 procent naar 124 miljard euro de grootste groeiers. Daartegenover stond 2,2 procent groei voor aandelenfondsen en 2,1 procent krimp voor obligatiefondsen.

De daling van de euro ten opzicht van de dollar in het afgelopen kwartaal leidde tot een positieve herwaardering van de aandelen op de balans van beleggingsinstellingen. Omdat aandelen- en vastgoedfondsen het meeste in dollars investeren, hebben ze ook het meeste geprofiteerd van dit effect. Het rendement van deze fondsen kwam uit op respectievelijk 4,6 procent en 5,3 procent op kwartaalbasis. Obligatiefondsen lieten met -0,4 procent opnieuw een negatief rendement zien.

Het totale vermogen van de beleggingsinstellingen is bijna terug op dezelfde niveau als eind 2017, toen de sector een recordomvang bereikte van 871 miljard euro.

Reageer op dit artikel