nieuws

Amerikaanse rente blijft gelijk

Financieel

Amerikaanse rente blijft gelijk

De Federal Reserve (Fed) houdt de rente in de Verenigde Staten gelijk. De koepel van Amerikaanse centrale banken had het belangrijkste rentetarief in juni nog met een kwart procentpunt verhoogd.

De financiële markten rekenden over het algemeen niet op een verdere stijging zo kort op de vorige rentestap.

De Fed-bestuurders gaven in een verklaring aan dat de economische groei in de VS ‘sterk’ is en dat de inflatie het doel van 2 procent nadert. Daarom houden de beleidsmakers voorlopig vast aan hun beleid om de rente geleidelijk, stapje voor stapje, op te voeren.

De lage rentes in de VS en Europa zorgen al geruime tijd voor feestgedruis op de internationale vastgoedbeleggingsmarkten.

Nu blijft de rente nog gelijk, op een bandbreedte van 1,75 tot 2 procent. Maar waarschijnlijk gaat de Fed de rente later dit jaar nog twee keer verhogen, na twee rentestappen eerder dit jaar. In 2019 zullen er dan waarschijnlijk nog drie rentestappen moeten volgen om de Amerikaanse economie en inflatie weer op de gewenste niveaus te krijgen. Er werd dit keer geen toelichting gegeven door voorzitter Jerome Powell. Bij het volgende rentebesluit in september is er wel weer een persconferentie.

Het belangrijkste rentetarief in Groot-Brittannië gaat van 0,5 procent naar 0,75 procent, het hoogste niveau sinds 2009.

In november krikte de Bank of England (BoE) voor het eerst in meer dan tien jaar de rente op. Volgens de BoE is de hogere rente nodig om de inflatie af te remmen. Bovendien is de Britse arbeidsmarkt sterk. De economische groei zwakte eerder dit jaar wel af.

Het besluit om de Britse rente te verhogen was unaniem. Alle negen bestuurders binnen het beleidsbepalende comité stemden voor een renteverhoging. Er was door kenners verwacht dat twee bestuurders tegen zouden stemmen.

Reageer op dit artikel