nieuws

Aantal woningverkopen blijft dalen

Financieel

De begin 2018 ingezette daling van het aantal woningverkopen hield in juli aan.

Aantal woningverkopen blijft dalen

Dat meldt het Kadaster. In juli 2018 zijn er 19.580 woningen verkocht en dat is 2 procent minder dan in juli 2017. De daling is kleiner dan de afgelopen maanden. Zo bedroeg de afname in mei nog 9 procent op jaarbasis en in januari was dat 3,1 procent. Maar de trend is duidelijk nog neerwaarts. Ondanks de daling ligt het aantal verkopen nog steeds op een hoog niveau. Alleen in 1998, 1999, 2002, 2016 en 2017 werden er meer woningen verkocht in de maand juli.

Bij twee van de vijf onderscheiden woningtypen stegen de verkoopaantallen: hoekwoningen (3,9 procent) en vrijstaande woningen (2,8 procent). Beide woningtypes lieten echter afgelopen maanden wel structureel een lichte daling zien. Het aantal verkochte 2-onder-1-kap woningen is nagenoeg gelijk gebleven en de aantallen verkochte tussenwoningen en appartementen daalden met respectievelijk 2,9 procent en 6,7 procent.

In juli 2018 zijn in vier provincies meer woningen verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar: in Drenthe (8,6 procent), Friesland (7,4 procent), Overijssel (5,7 procent) en Zeeland (13,3 procent). In juni daalde het aantal woningverkopen nog in elke provincie. In de Randstad was die daling wel veel groter dan daarbuiten.

Het Kadaster registreerde in juli 31.111 nieuw afgesloten hypotheken. Ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden is dat een toename van 7,5 procent. Het aantal afgesloten hypotheken fluctueert. In totaal is in de eerste zeven maanden van 2018 1 procent meer nieuwe hypotheken geregistreerd dan in dezelfde periode van 2017.

Reageer op dit artikel