nieuws

Draghi: geduld met eerste rentestap

Financieel

De Europese Centrale Bank (ECB) zal geduldig zijn bij het bepalen van de timing van zijn eerste renteverhoging.

Draghi: geduld met eerste rentestap
Geld, euro's.

Dat heeft ECB-president Mario Draghi gezegd op het forum van de centrale bank in het Portugese Sintra. Op 14 juni liet de ECB bij zijn beleidsvergadering nog weten begin 2019 helemaal te willen stoppen met het opkoopprogramma van obligaties. De rentetarieven werden door de ECB onveranderd gelaten.

De centrale bank heeft gezegd pas te willen gaan nadenken over het opschroeven van de rente als het opkoopprogramma afgelopen zou zijn. Volgens Draghi zal na die eerste rentestap een geleidelijke aanpak worden gekozen bij het aanpassen van het beleid.

De ECB-president verklaarde verder dat de economie van de eurozone verder groeit en dat de inflatie geleidelijk stijgt naar de doelstelling van bijna 2 procent. Wel zijn er onzekerheden door het toenemende protectionisme, de stijgende olieprijzen en aanhoudende onrust op de financiële markten. En de groei in de eurozone vlakte in het eerste kwartaal af. Aanzienlijke monetaire verruiming blijft volgens Draghi nog nodig.

ECB-bestuurder Erkki Liikanen verklaarde dat de centrale bank de rente zelfs onveranderd zou kunnen houden tot na de zomer van 2019 als dat nodig mocht zijn.

Reageer op dit artikel