nieuws

Wereldwijde malaise trekt GPR 250 Index 4,6 procent naar beneden

Financieel

Wereldwijde malaise trekt GPR 250 Index 4,6 procent naar beneden

De beursgenoteerde vastgoedsector noteerde een opeenvolgend verlies (-4,6 procent) in de tweede maand van het kalenderjaar 2018 met (opmerkelijk (of misschien juist niet)) geen enkele landenindex op winst.

Op continentaal niveau waren er verliezen variërend van -2,2 procent voor Azië tot -10,3 procent voor Afrika. Op nationaal niveau dus ook slechts verliezers met als grootste Frankrijk (-7,3 procent), Zuid Afrika (-10,3 procent) en Nederland (-24,2 procent). Alle genoemde performances luiden in euro.

Canada’s nummer 1

In navolging van het 7,5 procent verlies in de voorafgaande maand verloor de GPR 250 Americas Index in februari 2018 4,9 procent aan beurswaarde, met ook verliezen voor vastgoedaandelen in Canada (-3,5 procent), de Verenigde Staten (-5,0 procent), Brazilië (-6,5 procent) en Mexico (-7,0 procent).

Choice Properties REIT en Canadian REIT hebben een overeenkomst getekend met als resultaat het creëren van wat zal zijn de grootste REIT van Canada. Choice Properties REIT zal daarbij alle activa van Canadian REIT verkrijgen en alle verplichtingen op zich nemen, inclusief de lange termijn schulden en resterende verplichtingen. Canadian REIT-aandeelhouders hebben de mogelijkheid om ofwel CAD 53,75 in contanten of 4,2835 Choice Properties REIT-aandelen te ontvangen voor elk gehouden Canadian REIT-aandeel, onder voorbehoud van pro-ratie. Een BAVA van de Canadian REIT-aandeelhouders zal in april 2018 worden gehouden ter goedkeuring van de aangekondigde transactie.

Fusie-besprekingen Immofinanz Group

De Europese beursgenoteerde vastgoedaandelensector – zoals gerepresenteerd door de GPR 250 Europe Index – is in februari 2018 5,8 procent lager gesloten. In januari 2018 daalden vastgoedaandelen al met 1,3 procent. Geen enkele landenindex sloot de maand positief af. De rendementen gemeten in euro voor de individuele Europese landenindices in februari 2018 kwamen uit op: Spanje  -0,9 procent; Zwitserland -1,4 procent; Oostenrijk -2,6 procent; Zweden -3,9 procent; België -4,6 procent; Duitsland -5,7 procent; Verenigd Koninkrijk -6,7 procent; Frankrijk -7,3 procent en Nederland -24,4 procent.

Immofinanz Group heeft verdere onderhandelingen over een geplande fusie met CA Immobilien Anlagen AG opgeschort, na de succesvolle verkoop van haar Russische portefeuille in december 2017, en Immofinanz Group evalueert in plaats daarvan andere strategische opties, eraan toevoegend dat het niet langer mag worden verwacht dat een fusie tussen de ondernemingen mogelijk is in 2018. Immofinanz Group zal zich in de komende maanden concentreren op de voordelen van de huidige investering in CA Immobilien Anlagen AG. Naast de eventuele fusie stelt Immofinanz Group dat andere strategische opties, waaronder een verkoop van het kapitaalbelang van 26 procent in CA Immobilien Anlagen AG zullen worden overwogen.

Geen aanpassing bod Westfield Corp.

Ook Azië (-2,2 procent), Oceanië (-4,9 procent) en zeker Afrika (-10,3 procent) deelden in de wereldwijde malaise in februari 2018. Ook op nationaal niveau waren de rendementen negatief: Japan (-1,8 procent), Hong Kong (-2,6 procent) en Singapore (3,6 procent).

Unibail-Rodamco SE’s CEO Christophe Cuvillier ziet geen reden om het overnamebod van 15,68 miljard Australische dollar op Westfield Corp. te verhogen, en stelt dat de geboden prijs een zeer goede deal is voor de aandeelhouders van het doelwit. Unibail-Rodamco SE’s verklaring volgt op de geruchten dat Unibail-Rodamco SE een eventuele hogere bieding zou kunnen overwegen daar de aandelenkoers van Unibail-Rodamco SE sinds december 2017 aanzienlijk gedaald, waardoor de waarde van het bod op Westfield Corp. tevens is gedaald van ongeveer 10,01 Australische dollar per aandeel tot ongeveer  8,75 Australische dollar per aandeel. Echter, Christophe Cuvillier stelde dat de genoemde dip in lijn was met de meerderheid van de wereldwijde beursgenoteerde vastgoedsector.

Auteur Jeroen Vreeker, Global Property Research

Reageer op dit artikel