nieuws

Sterk jaar voor niet-genoteerde vastgoedvehikels

Financieel

Sterk jaar voor niet-genoteerde vastgoedvehikels
Henri Vuong, INREV: 'De sector verkeert in goede conditie.'

De Europese niet-genoteerde vastgoedsector heeft met 2,75 procent een sterk vierde kwartaal 2017 geboekt. Het totaal rendement voor heel 2017 kwam uit op 9.55 procent.

Dat blijkt uit cijfers van INREV, de Europese branchevereniging voor niet-genoteerd vastgoed. Alle vastgoedsegmenten leverden een positief rendement voor beleggers op in het vierde kwartaal. Logistiek/industrieel vastgoed presteerde met 4,61 procent het best, gevolgd door woningen (4,42 procent). Het rendement van winkelvastgoed kwam uit op 1,68 procent, tegen 0,69 procent in het derde kwartaal.

Finse fondsen gericht op één sector rendeerden met 5,57 procent het best, bijna het dubbele van het rendement in het derde kwartaal. Nederlandse niet-genoteerde vastgoedvehikels deden het ook lang niet slecht met een totaalrendement van 4,14 procent, in het derde kwartaal was dat 3,38 procent.

Met uitzondering van Centraal en Oost-Europa zagen alle niet-genoteerde vehikels hun rendement op kwartaalbasis aandikken. In Centraal en Oost-Europa liep het rendement een beetje terug met 0,06 tot 1,15 procent.

Volgens Henri Vuong, onderzoeksdirecteur bij INREV, heeft de sector over de volle breedte sterk gepresteerd in 2017. ‘Interessant is de sterke rendementsverbetering die winkelvastgoed in het vierde kwartaal laat zien, in weerwil van al het negatieve sentiment rond dat segment. Maar zonder twijfel houden vastgoedbeleggers de winkelsector wel nauwlettend in de gaten.’

Reageer op dit artikel