nieuws

Rechtbank Amsterdam stelt funda in het gelijk

Financieel

Rechtbank Amsterdam stelt funda in het gelijk

De Rechtbank van Amsterdam heeft uitspraak gedaan in de rechtszaak die VBO Makelaar in 2012 heeft aangespannen tegen huizenplatform funda. De Rechtbank oordeelt daarbij dat de vorderingen van VBO Makelaar zijn afgewezen.

Hiermee komt na een periode van zes jaar een einde aan deze procedure. Funda ‘verwelkomt’ de uitspraak. De zaak was door VBO aangespannen omdat de makelaarsorganisatie vindt dat funda misbruik zou maken van haar economische machtspositie.

Onafhankelijke deskundigen die gedurende het proces door de Rechtbank Amsterdam werden aangewezen, hebben in 2017 na zorgvuldig onderzoek een rapport ingeleverd. Mede op basis van dit deskundigenbericht heeft de Rechtbank Amsterdam in een uitgebreid gemotiveerd vonnis geconcludeerd dat funda geen misbruik heeft gemaakt van een economische machtspositie.

Funda is ‘blij met deze uitkomst’, die na een periode van zes jaar een einde maakt aan deze procedure. Als meest populaire huizenplatform van Nederland, heeft funda gedurende deze periode geen afwachtende houding gehad. Funda moet constant innoveren om de consument optimaal te bedienen en de concurrentie uit het binnen- en buitenland, en uit onverwachte hoek, voor te blijven. Dat heeft funda naar eigen zeggen sinds de oprichting ‘altijd gedaan’.

VBO overweegt echter hoger beroep. In een reactie zegt Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar: ‘Funda dient primair het belang van NVM-makelaars, niet dat van de consument, haar overige klanten en de woningmarkt. De partijdige voorkeursbehandeling van NVM-makelaars leidt tot een verstoring van concurrentiestructuren, incomplete objectinformatie en een subjectief woningaanbod. Nog steeds krijgen bezoekers van funda.nl geen contactgegevens van VBO-makelaars bij interesse in een object van een VBO-makelaar. Onze leden moeten ook verplicht hun verkoopdata afgeven, terwijl ze 6,5 keer meer betalen voor een objectplaatsing dan NVM-leden. Dat noem ik geen redelijke voorwaarden.’

 

Reageer op dit artikel