nieuws

Ondermaatse prestaties Nederlandse fondsen

Financieel

Ondermaatse prestaties Nederlandse fondsen

De Nederlandse vastgoedaandelen presteren ook in 2018 ondermaats na een teleurstellend 2017, toen de EPRA Eurozone index aandikte met 17,7 procent maar de Nederlandse index het jaar licht negatief afsloot (-1 procent). Sindsdien zetten de Nederlandse retailfondsen hun neerwaartse gang vrolijk verder.

Zo leverde Unibail-Rodamco tot 7 maart, de datum van het schrijven van dit stukje, 9 procent in vergeleken met begin dit jaar, Wereldhave maar liefst 22 procent,Eurocommercial 5 procent en Vastned 6,3 procent.

Gemeten over de afgelopen twaalf maanden, staan de beursgenoteerde vastgoedfondsen in de Eurozone nog altijd op een dikke plus (+ 9,9 procent) ondanks de woelige eerste twee maanden van dit jaar, toen het rentespook weer opdoemde en de volatiliteit terug kwam op de beursvloer vooral door de ontwikkelingen in de VS. Maar beursgenoteerd Nederlands vastgoed kleurt inmiddels felrood (-7,8 procent) door het negatievere sentiment.

Belangrijke reden is dat het aan het Damrak vrijwel allemaal winkelvastgoedaandelen genoteerd zijn, op kantoorbelegger NSI en de Belgisch-Nederlandse logistiek vastgoedbelegger WDP na. Als gevolg van het oprukkende webwinkelen zijn vrijwel alle Europese winkelvastgoedbeleggers uit de gratie, waarbij beleggers zich vooral laten leiden door de sterk negatieve gang van zaken in de Amerikaanse retailmarkt en te weinig oog hebben voor de redelijk goede jaarresultaten van de meeste Europese retailspelers, analyseert Degroof Petercam-analist Herman van der Loos.

Volgens hem stelt slechts één Nederlands winkelvastgoedfonds echt teleur: Wereldhave. Vorige maand kondigde het geplaagde fonds bij de publicatie van de tegenvallende jaarcijfers een dividendverlaging aan. Vervolgens stortte de koers in.

Volgens de Brusselse vastgoedanalist zijn beleggers ‘alle mooie bla bla verhalen en beloften van de afgelopen jaren’ over een komende turn around dan ook helemaal zat. De problemen waarmee Wereldhave worstelt hangen nauw samen met de wijze waarop het bedrijf geleid wordt en de keuzes die zijn gemaakt in het verleden, zo vormt de kern van zijn betoog. Ondanks zijn zware kritiek handhaaft de Belgische vastgoedanalist zijn ‘buy’-aanbeveling op Wereldhave omdat het aandeel met een discount van 37 procent (!) ten opzichte van de intrinsieke waarde ‘zo zwaar ondergewaardeerd is dat het eigenlijk niet lager kan.’

De vrees op de beursvloer voor renteverhogingen deelt deze analist absoluut niet. ‘Er is geen enkel reden voor paniek en die is er feitelijk ook niet geweest de afgelopen tijd. Wat stelt een daling van 5,3 procent van de EPRA Eurozone voor na die forse stijging in 2017?’ vraagt hij retorisch. ‘Beurzen gaan nu eenmaal op en neer. Journalisten gebruiken graag grote woorden.’ De koersdaling biedt ondertussen wel een mooie gelegenheid voor koersstijgingen dit jaar, meent hij. Degroof Petercam voorziet een upsite van gemiddeld 15 procent de komende twaalf maanden voor de vastgoedfondsen die worden gevolgd.

De Europese Centrale Bank (ECB) liet de rentetarieven op 7 maart in ieder geval onveranderd. De voor de vastgoedsector veel belangrijkere lange rentel lijkt voorlopig ook laag te zullen blijven. De gebruikelijke belofte van de ECB dat het 30 miljard omvattende opkoopprogramma van obligaties dat nog tot september loopt, kan worden vergroot als daar aanleiding toe is, werd evenwel geschrapt, waardoor het rentespook in de markt blijft.

Door Erik Wiegerinck, senior redacteur Vastgoedmarkt

Reageer op dit artikel