nieuws

Consumentenvertrouwen stijgt een fractie

Financieel

Consumentenvertrouwen stijgt een fractie

De stemming onder consumenten is in maart een fractie verbeterd. Het oordeel over het economisch klimaat is iets positiever. De koopbereidheid verandert niet, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

De stemming onder consumenten is in maart een fractie verbeterd. Het oordeel over het economisch klimaat is iets positiever. De koopbereidheid verandert niet, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

De barometer voor het consumentenvertrouwen komt uit op 24, tegen 23 in februari.

Met 24 ligt het consumentenvertrouwen in maart ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar van min 3. Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit op 36. Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 met min 41. Het consumentenvertrouwen schommelt al ruim een jaar lang tussen 23 en 26.

Het statistiekbureau kwam ook met cijfers over de huishoudelijke consumptie in januari naar buiten. Huishoudens bleken in de eerste maand van het jaar 0,7 procent meer te hebben besteed dan een jaar eerder. De groei is wel lager dan in de voorgaande maanden. Dat komt vooral doordat consumenten in januari veel minder gas verbruikten dan een jaar eerder.

Volgens de zogenoemde consumptieradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie in maart iets gunstiger dan in januari. Volgens onderzoek van De Nederlandse Bank is het consumentenvertrouwen sterk gecorreleerd aan de ontwikkeling van de huizenprijzen.

Reageer op dit artikel