nieuws

Consumentenprijzen februari 1,2 procent hoger

Financieel

Consumentenprijzen februari 1,2 procent hoger

De consumentenprijzen waren in februari 1,2 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In januari was de prijsstijging van goederen en diensten op jaarbasis 1,5 procent. De prijsstijging schommelt al ruim een halfjaar rond dit niveau. De afname op jaarbasis kwam onder meer door de prijsontwikkeling van benzine, aldus het statistiekbureau. Ook de prijsontwikkeling van groenten en kleding had een verlagend effect op de stijging van de consumentenprijzen.

De consumentenprijsindex, of CPI, is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

Naast de consumentenprijsindex berekent het CBS ook de zogenoemde Europees geharmoniseerde prijsindex. In februari was de prijsstijging van goederen en diensten in Nederland volgens deze index 1,3 procent. Een maand eerder was dat nog 1,5 procent.

Reageer op dit artikel