nieuws

Topjaar voor containeroverslag in Rotterdam

Financieel

Topjaar voor containeroverslag in Rotterdam

De Rotterdamse haven heeft afgelopen jaar goede zaken gedaan met de overslag van containers. Die steeg in 2017 met meer dan 12 procent, een uitzonderlijk sterke groei, aldus het Havenbedrijf Rotterdam.

De sterke resultaten verstevigen de toch al uitstekende positie van Nederland als aantrekkelijke locatie voor logistiek vastgoedinvesteringen en Europese distributiecentra in het bijzonder. Dergelijke centra liggen vooral in Brabant en Limburg.

Tegenover de forse groei in containers stonden dalingen van de overslag van zowel droog als nat massagoed, waar bijvoorbeeld kolen en olie onder vallen. De totale goederenoverslag nam met 1,3 procent toe. In 2016 was nog sprake van een daling. De omzet nam met 4,6 procent toe tot 712 miljoen euro. De winst viel met een zesde terug naar 187 miljoen euro, maar dat komt doordat afgelopen jaar voor het eerst vennootschapsbelasting moest worden betaald.

Voor 2018 voorziet het havenbedrijf een verdere groei van de overslag, al zal het containervervoer de zeer sterke prestaties van 2017 waarschijnlijk niet kunnen evenaren. Een belangrijke uitdaging dit jaar wordt de voorbereiding op het Britse vertrek uit de Europese Unie, aldus bestuursvoorzitter Allard Castelein.

Reageer op dit artikel