nieuws

Sterke resultaten van Vastned

Financieel

Sterke resultaten van Vastned

Vastned heeft een sterk jaar achter de rug. Het direct resultaat kwam met 2,22 per aandeel hoger uit dan verwacht. De bezettingsgraad steeg naar 98,1 procent.

Dat blijkt uit de woensdag nabeurs gepubliceerde jaarresultaten.

In 2017 heeft de strategie volgens ceo Taco de Groot ‘duidelijk zijn vruchten afgeworpen’. De bezettingsgraad van de portefeuille is verder gestegen en bedroeg eind 2017 98,1 procent, waarbij de core city assets bijna volledig verhuurd waren met 99,6 procent. Ook de andere twee kernindicatoren waren positief met een like-for-likebrutohuurgroei van 1,3 procent en een waardestijging van 4,8 procent voor de totale portefeuille.

In 2017 is voor circa 123 miljoen miljoen euro niet-strategisch vastgoed verkocht. De grootste desinvestering betrof de portefeuille in Istanbul. Daarnaast werden verschillende objecten in Nederland, Frankrijk en België verkocht. Tegelijkertijd kocht het fonds  voor circa 38 miljoen euro aan core city assets in de  historische binnensteden van Amsterdam, Antwerpen, Parijs en Utrecht verworven en steeg het aandeel core city assets naar 79 procent van de totale portefeuille.

Door het gunstige investeringsklimaat is De Groot ‘positief over het afronden van de laatste fase van de transitie, zijnde de desinvesteringen van niet-strategisch vastgoed in Nederland, zoals aangekondigd begin vorig jaar. Acquisities zullen wij weloverwogen blijven doen wanneer deze waarde toevoegen, in lijn met wat jullie van ons gewend zijn.

VastNed heeft vorige maand  aangegeven een bieding van  57,50 euro per  aandeel te doen  in contanten  op alle aandelen in Vastned Retail Belgium die nog niet in bezit zijn.

Doordat in 2017 meer is verkocht dan gekocht, zullen de huurinkomsten in 2018 in eerste instantie lager uitvallen. ‘Toch zijn wij van mening dat wij voor 2018 eenzelfde verwachting voor het direct resultaat kunnen afgeven als begin 2017 te weten tussen 2,10 en 2,20 euro  per aandeel.’

Volgens ING-analist Jaap Kuin zijn de jaarcijfers in lijn met de verwachtingen. Hij handhaaft zijn ’hold’ aanbeveling. Hij stelt dat Vastned meer haast moet maken met de verkoop van de resterende non-core portefeuille omdat de markt voor secundair retail naar zijn visie alleen maar slechter zal worden

Reageer op dit artikel