nieuws

Laurentius niet meer onder verscherpt toezicht

Financieel

Laurentius niet meer onder verscherpt toezicht
Waterburcht Amerlingen in Helmond werd in december 2017 door Laurentius verkocht aan Woonbedrijf.

De Autoriteit woningcorporaties (Aw) heeft het verscherpt toezicht op woningvereniging Laurentius opgeheven. 

De Bredase corporatie mag nu weer investeringen doen zonder expliciete toestemming vooraf van de Aw. Laurentius is een corporatie met ongeveer 8.000 woningen en stond sinds januari 2012 onder verscherpt toezicht vanwege grootschalige acquisities en projectontwikkeling. Tegelijk werd de toenmalige directeur verdacht van oplichting, verduistering, witwassen en omkoping.

Eind 2012 moest Laurentius een herstelplan bij de Aw indienen om ervoor te zorgen dat op zo kort mogelijke termijn weer sprake zou zijn van een financieel gezonde situatie. Dit hield onder meer in dat de corporatie voorrang moest geven aan financieel herstel, voordat zij weer mocht bouwen, renovatie, verduurzamen en het vergroten van de leefbaarheid. In nauwe samenhang met dat financieel herstel was er veel aandacht voor de governance en vooral het risicomanagement van Laurentius.

De corporatie heeft de problemen in de laatste jaren voortvarend opgepakt en ingrijpende besluiten genomen, waaronder het afstoten van het bezit buiten Breda en Alphen-Chaam, zegt de Aw. De toezichthouder verwacht dat Laurentius in de loop van volgend jaar voldoet aan alle financiële normen van de Aw.

Voormalig directeur Walter V. van Leurentius werd 1 februari veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf. Volgens de rechtbank in Den Bosch staat vast dat de woningbouwvereniging voor zeker 2,1 miljoen euro is benadeeld. V. werd bovendien schuldig verklaard aan corruptie en witwassen. Tegen hem was 3,5 jaar celstraf geëist. Walter V. (56) kon als directeur van Laurentius zijn gang gaan bij zogenoemde ABC-transacties waarbij onroerend goed op één dag twee keer werd verkocht met een enorme en onverklaarbare waardestijging. Hij gaat tegen het vonnis in beroep.

Zie ook: Woonbedrijf neemt 76 woningen van Laurentius over en Laurentius eist miljoenen van ex-directeur.

Reageer op dit artikel