nieuws

Wereldbank schroeft economische prognoses op

Financieel

Het tempo waarmee de wereldeconomie momenteel aantrekt, houdt waarschijnlijk nog wel even aan. Volgens nieuwe prognoses van de Wereldbank liggen er voor zowel dit jaar, volgend jaar als 2020 plussen in het vooruitzicht van circa 3 procent.

De belangrijke internationale organisatie is met zijn ramingen optimistischer dan ruim een half jaar terug. Dat heeft ermee te maken dat vooral de rijkere landen het in 2017 uiteindelijk beter hebben gedaan dan verwacht.

De Wereldbank heeft bijvoorbeeld zijn inschatting van de prestaties voor de eurozone in het afgelopen jaar flink opgeschroefd, met 0,7 procentpunt ten opzichte van de juniraming tot een plus van 2,4 procent. De vraag naar krediet vanuit de private sector zat hier duidelijk in de lift dankzij het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB), blijkt uit het rapport.

Alles bij elkaar ging de wereldeconomie vorig jaar waarschijnlijk precies 3 procent vooruit. Eerder rekende de Wereldbank nog op een plus van 2,7 procent. Voor 2018, 2019 en 2020 liggen de voorspellingen nu op respectievelijk 3,1 procent, 3,0 procent en 2,9 procent.

‘Het brede herstel van de wereldwijde groei is bemoedigend, maar dit is geen moment voor zelfgenoegzaamheid’, stelt Jim Yong Kim, president van de Wereldbank. Hij wijst erop dat de wereldeconomie dit jaar waarschijnlijk al bijna op volle kracht draait. Oftewel het zogeheten groeipotentieel loopt wel langzaam terug. Dat betekent dat er om de groei op nog langere termijn vast te kunnen houden, in tal van landen wel hervormingen en investeringen nodig zijn.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels